Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2024.05.20.02:23:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap, 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Józsa István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:39

Felszólalások:  <<  86  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A sajtóhíradások szerint, azt hiszem, jogos a kérdés, hogy olcsó húsnak híg a leve és mennyire híg, avagy biztonságban voltunk-e a húsvéti ünnepek alatt az élelmiszer-biztonság területén.

Az elmúlt hónapokban több olyan élelmiszerekkel összefüggő esemény történt, amely az érintettek, a lakosság biztonságérzetét joggal borzolhatta fel. Gondoljunk csak a fűszerpaprika-őrleménnyel kapcsolatos visszavonásra, a kisebb volumenű, de a bébiételkonzervek kupakjából kioldható káros anyag veszélyéről szóló hírekre, avagy a növényvédő szerrel erősen szennyezett marokkói zöldpaprikára.

Felmerül a kérdés a fogyasztókban, hogy biztonságban vagyunk-e az élelmiszer-fogyasztás során, biztos-e, hogy az elfogyasztott húsvéti sonka megérte az árát, és mit tartalmazott még az alacsony ár mellett. Vajon az élelmiszerek ellenőrzésére kijelölt hatóságok munkájukkal rá tudják-e kényszeríteni az előállítókat, a kereskedőket, hogy biztonságos és egyben jó minőségű termékeket állítsanak elő, hozzanak forgalomba?

Kérdezem az államtitkár urat: mit tesz és tett az önök minisztériuma felügyelete alá tartozó Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az élelmiszer-biztonság érdekében, azért, hogy káros következmények nélkül étkezhessünk?

Várom válaszát.

Felszólalások:  <<  86  >>    Ülésnap adatai