Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2024.03.28.10:56:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2020.11.16.), 82. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Kicsit összezavart, képviselőtársam (Derültség a kormánypártok soraiban.), mert én úgy emlékszem, hogy a pálinka a 27 százalékos áfakategóriába tartozik (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Így van!), habár az én felfogásom szerint alapvető élelmiszernek minősül (Derültség a kormánypártok soraiban.), de ennek ellenére… (Taps a kormánypártok soraiban.)  de ennek ellenére a 27 százalékos sávban van. Ennek ellenére a kérdés, amelyet ön feltett, egy fontos és jogos kérdés, és azt tudom önnek mondani, hogy a kormány a 27 százalékos szintről 5 százalékra csökkentette az élősertés áfáját (Z. Kárpát Dániel: Hányszor vesztek élősertést?), a baromfihúsét, a tojásét, 5 százalékra csökkentette a hal és 5 százalékra csökkentette a tej áfáját is.

Az első kérdés, hogy nem lehetnee még ennél is többnek csökkenteni az áfáját. Szerintem lehet, de ez összefüggésben kell hogy legyen az ország gazdasági teljesítményével, mert az áfacsökkentés minden esetben egy, a költségvetési gazdálkodás szempontjából komolyan megfontolandó kérdés. Az tehát a helyzet, hogy ha a jövedelmeket nem akarjuk nagyon megadóztatni  és tudja, ez a kormány a munkaalapú gazdaság filozófiáját követi , tehát ha azt akarjuk, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, akkor a fogyasztásnak magasabbnak kell lennie, ez az összefüggés fennáll. Olyan nincs sehol a világon, hogy az áfa is alacsony, meg a jövedelemadó is alacsony. (Tordai Bence közbeszól.) Kérem, hogy ezt vegye figyelembe, amikor kialakítja az álláspontját. (Tordai Bence közbeszól.)

Amikor pedig összehasonlítja az alapvető élelmiszerek áfáját, ahol az 5 százaléknál magasabb, az éttermi szolgáltatások 5 százalékával, akkor arra szeretném kérni, hogy ebben ne az étteremben való étkezés luxusát lássa, tehát a társadalmi igazságosság szempontjából ne innen közelítsen a kérdéshez, hanem onnan, hogy ezzel mi munkahelyeket akarunk megmenteni.

(15.40)

Tehát most azért vittük le az áfát erre az alacsony szintre az éttermi szolgáltatásoknál, hogy az étterem-tulajdonosoknak ne kelljen elbocsátani ez alatt a 30 nap alatt azokat az embereket, akik ott dolgoznak. Ha innen közelíti meg, akkor szerintem megtalálja a társadalmi igazságosság szempontjából helyes választ. (Taps a kormánypárti padsorokban.)




Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai