Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.01.27.21:13:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap, 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:58

Felszólalások:  <<  110  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Magyarország célja, hogy a magyar emberek az elsők között kaphassák meg a vakcinát a világ országai között.Arra törekedtünk a koronavírus-járvány első hulláma idején is, hogy mindenhonnan, ahonnan csak lehet, védőfelszereléseket szerezzünk be, és most is arra törekszünk, hogy ahonnan csak lehet, bárhonnan, a magyar emberek számára hatékony és biztonságos védőoltás beszerzésének a lehetőségét megteremtsük. Éppen ezért tárgyalunk mindenkivel szinte, aki a világon bármiféle oltóanyag-kísérletezéssel foglalkozik és ennek különböző fázisaiban van. Ahogy mondta képviselő úr is, vannak amerikai, vannak német, vannak kínai, vannak izraeli és vannak orosz különböző kutatások is. Bárhonnan érkezik az első sikeres eredmény, hogy túljut a kísérleti fázisokon a készítmény, és tömegesen gyártható, Magyarország ott lesz az elsők között, hogy a magyar embereknek ezt megszerezze.

(16.00)

Éppen ezért fel is gyorsítottuk a hazai, itthoni engedélyezési lehetőséget, hogy jogi akadálya se legyen a magyar emberek beoltásának. Mint az már többször elhangzott, ennek a költségvetési kereteit is biztosítottuk, a közös európai mechanizmusban is 13 milliárd forintnyi kötelezettséget is vállaltunk ezeknek a beszerzésére.

Csakhogy azt láttuk már az első hullám során is, hogy nem mindig az európai beszerzés a leggyorsabb. Amikor lélegeztetőgépeket akartunk beszerezni a közös európai beszerzésben, akkor 52 hétnyi szállítási határidőre vállalta a közös uniós beszerzés a lélegeztetőgépek leszállítását, ami azt jelenti, hogy lehet, még most sem lennének lélegeztetőgépeink. Éppen ezért Magyarország más utakat is keresett, és ezt jól tette, mert eredményesebb volt. Ezért vagyunk most világszinten is dobogósok a lélegeztetőgépek arányában, mert nemcsak arra vártunk, hogy mások helyettünk majd nekünk beszerzik ezt, hanem magunkban bíztunk, és a saját erőforrásaink alapján megszereztük azt a lélegeztetőgép-mennyiséget, ami a magyar emberek biztonságos ellátásához szükséges a magyar kórházakban. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  110  >>    Ülésnap adatai