Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.10.06:16:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 146. felszólalás
Felszólaló Sneider Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:30


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): (Burány Sándornak:) Te leszel az új kör. Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy kár, hogy nincs idő most államtitkár úrral különösebben hosszasan vitatkozni az adatokkal kapcsolatban, amiket elmondott, de azért máris felmerül bennem, hogy ezek a szép adatok, főleg, amik az alacsony keresetűekre vonatkoznak, vajon mennyire vannak kozmetikázva. Biztos vagyok benne, hogy a 28 500 forintos szociális segély helyett bevezették a 47 ezer forintos közmunkaprogramot, ami gyakorlatilag valóban egy komoly mértékű emelést jelent, és ez mindjárt eltorzítja azokat az adatokat, amik a valóságot jelentenék egyébként.

És én hiányoltam is egyébként az ön beszédéből, bár a végén csak kitért valamilyen szinten erre, hogy bizony a versenyképességnek alapvető feltétele a társadalmi megújulás, és pontosan itt vagyunk óriási nagy problémában, az egészségügy, az oktatás, a demográfiai helyzet, a kivándorlás mértéke mind-mind a versenyképességünket csökkenti, méghozzá iszonyú nagy mértékben. Ezért is nem tudunk előrejutni, de ezt csak ilyen kezdőmondatnak szerettem volna szánni, mert nem erről kívántam beszélni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy először talán a miniszter úrnak az expozéjából idézzek néhány gondolatot, és megpróbáljam megvilágítani azt a valóságban. Ezt mondta Varga Mihály úr: „A 2018-as költségvetés méltán nevezhető a munkából élők költségvetésének, a folytatódó adócsökkentésnek, a szélesedő családpolitikai intézkedések, béremelési programok és beruházások ösztönzése mind azt a célt szolgálja, hogy jövőre is mindenki léphessen egyet előre a saját életében. Jövőre ismét többet fordítunk a családok és a gyermekvállalás támogatására, munkahelyteremtésre, illetve a munkaerő megtartására és az életpályaprogramok folytatására.” És külön kiemelném, hogy azt is mondta, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzésére.

Kétségtelen tény, el kell ismerni, hogy a családi adókedvezmény növekszik. Csak a tervezésnél arról a tényről nem vesz tudomást a kormány, hogy a kis keresetű családok, akik egyre többen vannak ‑ hiszen a dolgozói szegénység igenis folyamatosan nő ‑, nem tudják igénybe venni a teljes mértékű adókedvezményt.

Ezzel szemben mindjárt azt látjuk, hogy a családi pótlék nem nő. A gyermekek után járó ellátás nem nő. Az ápolási díj továbbra is méltatlanul alacsony, és az otthonápolásra sem jut több pénz.

Fontos társadalompolitikai lépés lenne, hogy az újonnan születő generációk esetében alapesetben három gyermekig járjon a családi pótlék, de jóval nagyobb, akár a mainál 2-3-szor nagyobb mértékű családi pótlék, míg a további gyermekek születésének a támogatását a már működő, munkajövedelem után járó családi adókedvezmény vehetné át. Ezáltal az alacsonyabb keresettel rendelkező családok is, de a nagyobb keresettel rendelkezők is ‑ hozzá kell tennem ‑ jobban járnának az elkövetkezendő időszakban.

Nevezhetjük ezt a költségvetést valóban a munkából élők költségvetésének akkor, amikor továbbra sem látjuk benne a szociális ágazat béremelését, holott 2010-ben Orbán Viktor a kormányprogramban azt ígérte: haladéktalanul rendezni fogja a gyermekvédelemben és a szociális területen dolgozók bérét. A legfrissebb 2017-es évi adatok is azt mutatják, hogy a minimálbér-emelés kapcsán ‑ vagyis hogy sokan elérték a minimálbért ezen a területen ‑ ennek köszönhetően, továbbra is a területen dolgozók keresete arcpirítóan alacsony. Hetedik éve élnek vissza 93 ezer szociális dolgozó lelkiismeretes munkájával és türelmével. Nevezhetjük ezt a költségvetést valóban a munkából élők költségvetésének, mikor éppen most a mentős dolgozók fognak az utcára vonulni, mert a szemükbe hazudtak ismét.

És jöjjön néhány dolog a sok közül, ami továbbra is várat magára, holott égető szükség lenne rá. Óriási probléma továbbra is a gyermekpszichiátriai gondozás hiánya. Évről évre kezdeményezzük, hogy csoportosítsunk át erőforrásokat, oldjuk meg ezt a problémát, mert bizony óriási űr tátong ezen a területen. Önök egyébként évről évre elismerik: bizony valóban nagy a probléma, és évről évre nem történik semmi ezen a területen.

Szintén évről évre javasoljuk megfontolásra a bentlakásos iskolák rendszerének elindítását, amit önök évről évre lesöpörnek az asztalról, holott a PISA-felmérés kapcsán a kudarcok okai egyértelműen a Jobbik álláspontját támasztják alá.

(19.50)

Továbbra is várat magára a nyugdíjkérdés rendezése. A korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetése, amely Európában egyedülálló, az önök lelkét terheli. Számos szakmában évek óta halálba és szó szerint rokkantságba kergetik a férfiakat, amikor azt gondolják, hogy 65 évesen a tűzoltónak fel lehet rohanni 30 kilós felszereléssel a tizedik emeletre tüzet oltani és életet menteni, vagy a mentősnek a negyedik emeletről le lehet hozni hordágyon, a 65 éves mentősnek a 120 kilós beteget. Csak adná már az Isten, hogy lenne egy fideszes olyan idős képviselő, aki saját maga példát mutatna arra, hogy ezt hogyan tudja véghez vinni! Elképesztő ez az embertelenség, amiket bizonyos szakmákkal szemben a Fidesz továbbra is megenged, és eltűri, hogy így kelljen élniük és megrokkanniuk emberek sokaságának ezeken a területeken.

Természetesen a férfiak korhatár alatti nyugellátása, a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége sem szerepel ugyebár a költségvetésben. És hol marad a legnagyobb probléma megoldása, ugyanis az elmúlt 27 év alacsony kereseteinek köszönhetően tömegesen megjelenő nyugdíjas szegénység vagy időskori szegénység kezelése? Hol marad a 40 év munkaviszony után 60 ezer forintos nyugdíjat érdemlő ápolók, szociális dolgozók és még rengeteg szakma problémája? Ki tud 60 ezer forintos nyugdíjból megélni, kérdezem én szépen önöktől?

Tisztelt Képviselőtársaim! Hol marad az idősotthoni férőhelyek bővítése? Messze-messze lemaradt ebben is a mostani kormányzat. Tény és való, én sem akarok az elmúlt 8 évre mutogatni, de tény, hogy akkor 10 ezer férőhely jött létre, az elmúlt időszakban ennek viszont csak a töredéke, miközben 30 ezer idős ember várja azt, hogy idősotthoni elhelyezéshez jusson Magyarországon.

Több mint 300 módosító indítványt nyújtottam be, ennek egy része szakmai, egy része pedig az ország egész területéről hozzám beérkező javaslatokról szól, amelyek nagy többsége a rendszerváltás óta elmaradt fejlesztésekről szól. Míg önök térkővel rakják ki az országot, addig vannak települések, ahol autóval már-már életveszélyes közlekedni, sőt lezárják az utakat hosszú-hosszú hónapokra. Van, ahol az óvoda, az orvosi rendelő teljes renoválására volna szükség. A vidék pusztulása, elnéptelenedése tragikus méreteket ölt, mert nem hajlandók működőképes kis- és közepes gazdaságokat segíteni a falvakban, ehelyett, tudjuk jól, megvannak azok az oligarchák, akik a hatalmas birtokrendszert kiépíthetik azokon a településeken, ahol aztán mindössze egy-két embernek tudnak munkát adni a nagyüzemi, monokultúrás termelés mellett.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akarok apokaliptikus víziót felvázolni, de tény, jelen pillanatban az ország 10 százalékának a települései olyanok, amelyekben minden második, harmadik ház össze van dőlve, össze van dőlve! Nem kell több húsz évnél, és Magyarország településeinek a 60 százaléka úgy fog kinézni, mint ez a 10 százalék, minden második és harmadik ház össze lesz dőlve ezekben a falvakban. Ez a jelenlegi demográfiai, gazdasági helyzet Magyarországon, vidéken. Nézzenek szét, járják a vidéket! Szerintem azért sokan önök is látják, ha egy kicsit szétnéznek ‑ és sajnos erre ez a költségvetés egyáltalán nem nyújt megoldást, semmi jelét nem látjuk ennek.

Arról már nem is beszélek, mert nincs is rá időm, hogy miközben sokszor ódákat zeng a kormányzat, eközben Közép-Európa majd’ minden országa elhagy minket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), Bukarestben nagyobbak a fizetések már, mint Budapesten. Köszönjük szépen, hogy ilyen szép gazdaságpolitikát hoztak létre.

Köszönöm szépen a szót. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai