Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.10.06:08:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 138. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon sajnálom, hogy Molnár Ágnes képviselő asszony elment, mert neki szerettem volna válaszolni, de tekintettel a házszabályra, így ezt csak egy kicsit később tudom megtenni.

Elég sokat személyeskedett a képviselő asszony, ezért gondoltam, hogy egypár gondolatot hozzáfűznék a hozzászólásához. Hiszen egy kicsit szerényebb hozzáállásra lenne szükség, amikor ő megszólal, bár lehet, hogy a családi trafikot kell megvédeni vagy a pénztárosi funkcióját ott Sopronban.

Arról beszélt, hogy mi nem értjük a költségvetési számokat. Hát, képviselő asszony talán a jegyzőkönyvben egyszer majd elolvassa, én közgazdász vagyok, ő valószínűleg orvos, ha jól gondolom, aki ’96 óta még ebben a szakmában sem praktizál. Tehát az, hogy a költségvetési számokat mikor hogyan kell értelmezni, abban azt gondolom, hogy inkább ő van lemaradásban. S a szerénységet különösen indokolná az is, hogy úgy lett kórházigazgató, hogy semmilyen törvényi feltételnek nem felelt meg, amikor kinevezték Sopronban.

Mindenesetre az ő hozzászólása azt mutatta, hogy Kánaán van Magyarországon az egészségügyi költségvetés tekintetében. Én a figyelmébe ajánlanék egy parlamenti kis hírlevelet, az a címe, hogy „Infojegyzet ‑ fekvőbeteg-ellátás”. Ebből felolvasnék egy-két gondolatot. Magyarországon a várólista-nyilvántartás szerint 27 300 beteg vár műtéti ellátásra. A Magyar Államkincstár adatai szerint 2017. március 31-én 23 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság. Az orvos- és ápolóhiány kapcsán az ÁNTSZ azt állapította meg belső vizsgálatban, hogy több mint 70 százalékban nincs elengedő szakorvos, szakdolgozó. Egyes statisztikák szerint 2-3 ezer orvos és 4-5 ezer ápoló hiányzik a betegágyak mellől. A KSH legfrissebb adatai szerint a közkiadásokat jelentő kormányzati, önkormányzati és Egészségbiztosítási Alapból származó kiadások részaránya az egészségügyi ráfordítások egészéhez mérten ’10 és ’15 között gyakorlatilag nem változott, 67 százalék körüli volt. S még egy: az egészségügy finanszírozására a költségvetés a GDP 5 százalékát költi, míg az uniós átlag 8 százalék.

Tehát nem kell itt ilyen nagy sikerpropagandát folytatni. 400 milliárdot vettek ki az egészségügyből, ezt kéne bőven visszatenni. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai