Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2024.07.20.00:22:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2015.02.23.), 28. felszólalás
Felszólaló Tóbiás József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt negyedév alapján joggal megállapíthatjuk, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Az MSZP Újpesten képes volt egyedül megverni a Fideszt és a Jobbikot. A veszprémi választók pedig tegnap történelmet írtak. Két szempontból is, egyrészt véget ért a kétharmados Magyarország, másrészt hosszú évtizedek óta először fordult elő, hogy egy civil, független, pártok által támogatott jelölt nyerte meg a mandátumot tegnap Veszprém választókerületében.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hamarosan olyan képviselőt köszönthetünk az ország házában, aki az új korszak első hírnöke. (Novák Előd: Milyen útlevele is van?) A tegnapi választásnak az az üzenete, hogy a kétharmad lebontható, és a Fidesz legyőzhető. Ehhez olyan bátor kiállásra van szükség, amelyről Kész Zoltán képviselőtársunk tanúbizonyságot tett. (Novák Előd: Hány útlevele van?) Kérlelhetetlenül, kíméletlenül támadta a Fidesz korrupt rendszerét, és nem kötött kompromisszumot egyetlen szélsőséges politikai erővel sem (Közbeszólások a Jobbik soraiból. ‑ Az elnök csenget.)

És igen, tisztelt képviselőtársaim, kellett hozzá az MSZP hozzáállása is, hiszen kész volt és képes volt támogatni az utca, a civil társadalom által kiválasztott független jelöltet. Azért, mert sokkal fontosabb volt az MSZP számára az országban kialakítandó változás előidézése, mint a Magyar Szocialista Párt önálló pártérdeke. Most végre megmutatkozott a sokszínű és nyitott Magyarország ereje. Köszönet a veszprémi választóknak, köszönet Kész Zoltánnak.

Szombaton Gőgös Zoltán képviselőtársam azt mondta, hogy vasárnap a déli szél elhozza a vihart, amely leszedi a cserepeket a Fidesz házáról. (Gőgös Zoltán: Meg is jött! ‑ Közbeszólások a Fidesz soraiból: Na!) Ez a vihar el is jött. De nemcsak rombolt, hanem épített is. Ez a vihar elhozta a tavaszt, de, tisztelt képviselőtársaim, elhozta a reményt és az esélyt a változás mihamarabbi bekövetkeztére. (Kósa Lajos: Egy költő veszett el benned!)

Az arányokon világosan látszik, tisztelt képviselőtársaim, hogy jelentős többségben vannak a változást akarók ma Magyarországon, a baloldali demokrata szimpatizánsok mind elmentek voksolni, a Fidesz egykori szimpatizánsai pedig otthon maradtak. Tisztelt Képviselőtársaim! Otthon maradt az önök szavazóinak közel fele. Érdemes lenne ezen elgondolkodni, hogy miközben önök egymással foglalkoznak, hatalmi játszmáikat űzik, eközben a kétharmad jelentőségét igyekeznek jelentékteleníteni; Kósa Lajos éppen arról beszélt, hogy nem is akartunk nyerni, nincs jelentősége a kétharmadnak. Pedig ennek komoly súlya van, tisztelt képviselőtársaim. Igenis vannak olyan döntések, amelyekhez szükség lesz a kétharmadra, másrészt szimbolikus jelentősége is van annak, hogy az önök kétharmados kormányzása a tegnapi nappal politikai értelemben véget ért. És figyelni fogjuk, tisztelt képviselőtársaim, akár független, akár magát ellenzékinek nevező képviselő vagy képviselőcsoport mely része lesz hajlandó támogatni az önök fideszes kétharmadát. Őket a demokratikus ellenzék, a demokratikus Magyarország felépítőinek elárulóiként fogjuk tekintetni. (Dr. Répássy Róbert: Húha!)

A veszprémi győzelem a szabad Magyarország győzelmének az üzenete is egyben. Sok kísérlet volt az elmúlt hónapokban, sőt napokban fenyegetésre, manipulálásra; elfogadhatatlannak tartjuk, hogy újságírókat meg lehet fenyegetni, és indokoltnak tartjuk a fővárosi rendőrkapitány közbelépését is, és ez ügyben kérem Kontrát államtitkár úron keresztül a belügyminiszter urat, hogy érdemben vizsgálja ki, indítson vizsgálatot az ügy tisztázása érdekében.

A veszprémi választás másik tanulsága, hogy valójában nem a Jobbik a kormányváltók reménye, mert a választók érzik és tudják: a Jobbik és a Fidesz egy tőről fakad. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Na! ‑ Zaj. ‑ Az elnök csenget.) Ugyanúgy Azerbajdzsánt és ugyanúgy Oroszországot tekintik példaképüknek, a keleti nyitást tartják elképzelhetőnek, illiberális demokráciát szeretnének a demokrácia és az Európai Unió helyett. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Kovács László!) A Fidesz és a Jobbik világa mára összenőtt, egy nyelvet beszélnek, és ez a nyelv nem Magyarország nyelve. (Dr. Apáti István: Mindenki az anyanyelvén, magyarul beszél!)

Tisztelt Képviselőtársaim! Veszprém egy folyamat kezdete, a változás elkezdődött. A Magyar Szocialista Párt pedig azt vállalja, hogy ennek a változásnak motorja lesz, mert nem állhatunk meg, azért fogunk dolgozni Ajkán és Tapolcán (Dr. Budai Gyula: Nem mertetek elindulni!), hogy egyértelművé váljék, hogy Magyarország (Dr. Budai Gyula: Nem is volt jelöltetek!) nem azokban a számokban és mondatokban van, amit Szászfalvi képviselőtársam elmondott, hanem annak a 4 millió létminimum alatt élőnek a táborában van, akik igenis változást akarnak Magyarországon. (Szászfalvi László: Beszéljetek Ferge Zsuzsával!) Erről szólt Veszprém. És a folytatása Ajkán következik. (Szilágyi György: Saját jelöltet az MSZP-nek!) Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai