Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.11.29.13:35:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 62. felszólalás
Felszólaló Banai Péter Benő
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Az egészségügy kapcsán sokszor elmondtuk már a mostani költségvetési vitában, de a korábbi évek költségvetési vitáiban is, hogy az ágazat többletforrásokkal rendelkezik.

Azt is mindig elmondtuk, hogy egy olyan ágazat tekintetében, ahol más területekhez vagy az államháztartás egészéhez hasonlóan jelentős kihívások voltak, a problémákat lépésről lépésre tudjuk megoldani. Ez azt jelenti, ismétlem, hogy van még feladatunk az egészségügy területén is. Ugyanakkor tisztelettel ismét azt kérem, hogy az eddigi lépéseket és az eddigi eredményeket is ismerjük el. Azt is kérem, hogy azokat a lépéseket, amelyeket az egészségügy területén is tesz a kormány a 2018. évben, amennyiben a tisztelt Országgyűlés elfogadja, azokat is ismerjük el.

Ezek után hadd emlékeztessek mindenkit arra, hogy az egészségügy területén már a 2012-2013. évben sor került béremelésre úgy, hogy mellette az egészségügyi ellátórendszer átalakításához is hozzákezdett a kormányzat. Tehát béremelés is volt, és az ellátórendszer átalakítása. Ez utóbbi alatt értem azt, hogy állami fenntartásba kerültek azok az intézmények, amelyek korábban önkormányzati fenntartásban voltak, és az ellátások területén, ahogy képviselő úr említette, az egynapos sebészet előtérbe helyezése például egy olyan intézkedés volt, amellyel az intézményrendszer hatékonyságát is szerettük volna javítani. Ezek a lépések mind a béremelés, mind az intézményrendszer finanszírozása tekintetében folytatódtak az elmúlt években is, és a 2018. évi költségvetésben is számolunk mind a két területen változással.

Engedjék meg, hogy a bérügyekben a tavaly szep­temberi megállapodás konkrét számait ismertessem! Ennek értelmében az egészségügyi szakdolgozók bére 2016. szeptember 1-jétől átlagosan 26,5 szá­zalékkal emelkedett, 2017. november 1-jétől 12 százalékkal emelkedik, 2018. november 1-jétől 8 százalékkal emelkedik, 2019. november 1-jétől pedig újabb 8 százalékkal emelkedik. A szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére 2016. szeptember 1-jé­től bruttó 107 ezer forinttal növekedett, és 2017. november 1-jétől újabb bruttó 100 ezer forinttal bővül. Ezen béremelések lenyomata is szerepel a jövő évi költségvetésitörvény-javaslatban.

Ami pedig az intézményrendszer finanszírozását illeti, azokról a többletekről, amelyekről a költségvetési vitában is szóltunk, úgy beszélhetünk, hogy mellette a bérekre rakódó járulék mértéke 2018-ban a 2016-os szinthez képest 27 százalékról 20 százalékra csökken. Először volt egy 5 százalékpontos szociális hozzájárulásiadó-csökkentés, utána egy 2 százalékos szociális hozzájárulásiadó-csökkentés, vagyis ugyanazokat a béreket az intézményeknek kisebb munkáltatói teherrel kell kifizetni. Ez önmagában megtakarítást jelent az intézmények számára. Ezen megtakarításhoz képest értendő még az a többlet, amelyről a 2018-as egészségügyi számok kapcsán beszéltünk. Kérem, az intézményrendszer finanszírozását is ennek tükrében értelmezzük, és igen, beruházásokra is jut többletforrás.

Arról is sokszor beszéltünk, hogy az európai uniós forrásokból a 2007-13-as időszakban a közép-magyarországi régión kívül milyen összegű fejlesztések valósulhattak meg, mintegy 500 milliárd forintról beszélünk. Az utóbbi időben, hál’ istennek, arról is beszélhetünk, hogy a gazdaság teljesítőképességének köszönhetően a közép-magyarországi beruházásokra úgy tudunk forrásokat biztosítani, hogy mellette megőrizzük az államháztartás stabilitását.

A kormány által elfogadott program nem kizárólag Budapestre, hanem Budapestre és Pest megyére fókuszál, arra fókuszál, hogy Budapesten három kiemelt centrum legyen, amely mind az infrastruktúrájában, mind a szolgáltatásaiban a legmodernebb követelményeknek is megfelel, és e három centrum köré egy olyan intézményrendszer épüljön ki, egy olyan intézményrendszer erősödjön meg, amely azokat a fejlesztéseket teszi lehetővé, amelyek európai uniós forrásokból jelentős részben a közép-magyarországi régión kívül már megtörténtek. Ennek a fejlesztésnek a lenyomata is szerepel a jövő évi költségvetésitörvény-javaslatban. E program többletkiadása 26 milliárd forint a 2017-es évhez képest.

Ismétlem, abban egyetértek képviselő úrral, hogy vannak még feladataink, de a feladatok megoldásához mind a bér, mind az intézményrendszer finanszírozása, mind a beruházások tekintetében érdemi segítséget, érdemi előrelépést jelent a jövő évi költségvetési törvény tervezete. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai