Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2023.09.28.10:36:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

64. ülésnap, 208. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:18

Felszólalások:  <<  208  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Úgy gondolom, egyetérthetünk abban, hogy 2011. január 1-jével Magyarországon egy régóta várt radikális fordulat történt az adórendszerben is és a családpolitikában is.

Az új adórendszer egyértelműen a családokat támogatja az adókedvezmények révén úgy, hogy közben a családtámogatási rendszer más elemei is megmaradtak. 2011. január 1-jével megszűnt az az áldatlan állapot, hogy valakit azért ér hátrány, mert gyermeket nevel. A családbarát adózás bevezetésével a kormány orvosolta azt az ellentmondást, hogy jövedelmeink után egyénileg adózunk, de jövedelmeinket családban és családra költjük el. Mindenki, aki gyermeket nevel, függetlenül attól, hogy milyen jövedelmi kategóriába tartozik, egyértelműen nyertese az új adórendszernek. Nagyon sok vita volt ma már az adórendszerről, de egy biztos, hogy aki gyermeket nevel, mindenfajta számítás szerint minden jövedelemkategóriában nyertese az új adórendszernek.

Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy a személyi jövedelemadót jelenleg is az egyénnek kell fizetnie, adótechnikailag nem a család az adóegység, ugyanakkor az adózás figyelembe veszi az eltartott gyermekek számát. Ezért minden új szabálynak, így az új adórendelkezések kezdeti alkalmazásának is vannak nehézségei, vélt vagy valós értelmezési problémák, amelyek megoldásához megfelelő segítséget nyújtott és nyújt mind a nemzetgazdasági tárca, mind pedig az Adó- és Vámhivatal.

Tisztelt Képviselő Asszony! Úgy gondolom, ön sem vitatja, az adórendszernek nem feladata, hogy a bonyolult családi viszonyokat, azok esetleges változását a legapróbb részletekig figyelembevevően kövesse. Egy kedvezmény érvényesítéséhez egyszerű, átlátható, betartható és ellenőrizhető szabályrendszert kell kialakítani, ezért választotta a kormány azt a megoldást, hogy a kedvezményre való jogosultságot fő szabály szerint a családi pótlékra való jogosultsághoz köti. Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy Magyarországon a gyermekek jelenetős része élettársi kapcsolatban nevelkedik, és ezeknek a gyermekeknek a szülei sem kerülhetnek hátrányosabb helyzetbe a klasszikus családban nevelt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) gyermekeknél, illetve szülőknél.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  208  >>    Ülésnap adatai