Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.06.23:01:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

64. ülésnap, 206. felszólalás
Felszólaló Szűcs Erika (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:22

Felszólalások:  <<  206  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZŰCS ERIKA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Már sokan jelezték, hogy a családi adókedvezmény új szabályozásával gondok vannak. Azok a családok, ahol a szülők elváltak, és egyikőjük vagy mindkettőjük élettársi kapcsolatba lép, élettársukkal pedig közös háztartást tartanak fenn, ott az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után. Ha a szülők elváltak, akkor még a lehetőségét is kizárják annak, hogy a két szülő együttesen igénybe tudja venni az adókedvezmény teljes összegét, még akkor is, ha a válás után kiváló szülőtársi viszonyban vannak, és az elvált és nem gyereket nevelő szülőtárs hozzájárul anyagilag is a gyermek neveléséhez.

Mindez azt jelenti, hogy sok család eleshet a támogatástól, illetve nem jut hozzá a teljes, őt megillető támogatáshoz az érintett gyermek. Amikor Lendvai Ildikó képviselőtársam ezt nehezményezte, akkor arra a Fidesz úgy reagált, hogy nem jól értjük a szabályozást, mert a közös háztartásban nevelt gyermekek esetén igénybe vehetik a kedvezményt az élettársak is. Majd a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye mégis arról szólt, hogy igazságosabbá kell tenni a családi adózást, mivel ha a szülők elváltak, és élettársi kapcsolatba lépnek, élettársukkal közös háztartást tartanak fenn, akkor ott az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után.

Aggodalomra ad okot az a tény is, hogy az alkotmány-előkészítő eseti bizottság által benyújtott, az alkotmány szabályozási elveiről szóló országgyűlési határozati javaslata szerint az új alaptörvény csak a férfi és nő természetes kapcsolatán alapuló házasságot és családot részesíti alkotmányos védelemben. Tehát föltételezhető, hogy a gyermekek neveléséhez nyújtott támogatás fog attól is függeni, hogy házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek a szülők. Azt gondolom, hogy ez nem szerencsés dolog, hogy a gyermekek támogatására szánt szabályozásba belekerült egy jogintézmény, a házasság kiemelt priorizálása, mert ez láthatóan komoly problémákat okoz.

Tehát tisztelettel kérdezem az államtitkár urat: kinek spórol az állam azzal, hogy nem a családokat támogatja, a gyermekeket, hanem a házasságot mint jogintézményt? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ki nem tudja értelmezni a jogszabályt, és egyetért-e ön az új alkotmány koncepciójából fakadó következtetéssel (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.), hogy a házasságban élők és az élettársi közösségben élők jogai között (Kikapcsolják a mikrofonját.) különbség lesz?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  206  >>    Ülésnap adatai