Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.09.17.12:15:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 104. felszólalás
Felszólaló Banai Péter Benő
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:25


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Ígérem, rövid leszek, hiszen nem akarom elvinni a hangsúlyt a jövő évi költségvetési törvényjavaslat vitájáról, de azt gondolom, nagyon veszélyes az a javaslat, ami arról szól, hogy egyenlő munka, egyenlő bér. (Z. Kárpát Dániel: Nem erről szól a javaslat.) Az általam elmondottakon kívül, ezen kívül… Képviselő úr, arról szól, azt mondták, hogy az Európai Unión belül szabad munkaerő-, tőkeáramlás van, egyenlő béreket is kellene biztosítani, ha jól emlékszem, ezt mondták.

Megkérdezném azt, hogy ön szerint vannak-e termelékenységbeli különbségek az uniós országok között, vannak-e foglalkoztatásbeli különbségek, vannak-e a közszolgáltatások színvonalában különbségek. Akkor beszéljünk erről is, nézzük meg, hogy az Egyesült Királyságban, mondjuk, az oktatási rendszernek milyen a finanszírozása! Mi itt arról beszélünk, hogy az egészségügy Magyarországon és az oktatás alapvetően közfinanszírozású. Jelentem, ott teljesen más arányok vannak.

Képviselő úr, ha ezeket is az alapelvek mellé tesszük, akkor azt gondolom, hogy az a javaslat, amit megfogalmaztak, azoknak az alapelveknek a rögzítése, amit megfogalmaztak, odavezethet, hogy a szuverenitásunk feladásán túl igen jelentős gazdasági hátrányt érnénk el. Ha mi azt tartjuk szem előtt, hogy az a reálbér-felzárkózás, ami az elmúlt időszakban megvalósult a magyarországi bérek és az európai bérek tekintetében, folytatódjon, akkor azt gondolom, hogy ezt az elvet nem szabad elfogadni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai