Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.05.15:04:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 160. felszólalás
Felszólaló Szávay István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Tavaly ünnepeltük Benyovszky Móric születésének 275. évfordulóját, amelynek keretében színes programsorozatot szervező emlékbizottság alakult a kormány aktív részvételével és támogatásával, színvonalas emlékkonferenciát és gálaestet szervezett a világutazó emlékét példaértékűen ápoló Benyovszky Móric Társaság, de zeneművet is írtak Madagaszkár egykori magyar királyának tiszteletére.

Születésének évfordulójára emlékezve az Országgyűlésben akkor elmondtam, hogy a páratlan kalandokat átélt, nyughatatlan magyar grófot ma lengyel barátaink és szlovák szomszédaink is saját nemzetük fiaként tartják számon. Szülőházán jelenleg csak szlovák nyelvű felirat hirdeti, hogy szlovák utazó volt, miközben tudjuk, hogy családjában csakis magyarul beszélt.

Tisztelt Országgyűlés! Madagaszkár magyar származású királyát távol hazájától temették el, sírját azóta benőtte a dzsungel. Ám a 2002-ben alakult Benyovszky Társaság azóta számos szobrot és emlékművet helyezett el Madagaszkáron, forrásértékű tudományos kötetet jelentetett meg francia, angol és magyar nyelven a kalandos életű grófról, számos előadást, rendezvényt szervezett itthon és a nagyvilágban. Tették mindezt elhivatottságból és egészen 2016-ig, azaz a Benyovszky-emlékév elindulásáig mindenféle állami támogatás nélkül.

2017 áprilisában a madagaszkári külügyminiszter-helyettes vezetésével magas rangú kormánydelegáció is látogatást tett a józsefvárosi Benyovszky-házban. Itt G. Németh György elnök úr számolt be a magyar világutazó életéről, és kérte Madagaszkár kormányát, hogy segítsen megismertetni hazája népével Benyovszky Móricot, valamint azt, hogy magyar volt, nagyra becsülte az ott élő embereket, és sokat tett értük.

Tisztelt Országgyűlés! Ez év elején a Svédországban élő Szemler-házaspár számolt be arról, hogy több, Madagaszkáron felállított Benyovszky-em­lék­művet is megrongálták vagy leromboltak a fővárosban és másutt is. E vandalizmust legalább egy esetben bizonyíthatóan szlovák szélsőségesek követték el. Ismeretlenek elpusztították a Benyovszky Mau­ri­tanie nevű erődjének egykori helyén álló magyar emlékművet, Maroantsetra városában pedig a helyi törzsfőnök őrzi az ágya alatt a társaság által állított Benyovszky-emlékmű talapzatát.

Ambodirafiában a helyi idegenvezetők a szlovákok által készített, többnyelvű tájékoztatóval kalauzolják a Benyovszky után érdeklődő turistákat, amelyben szintén egyetlen szó sem esik a gróf magyar származásáról. Beszámolók szerint a környék falvaiban a szlovákok mindenfelé szlovák, francia és helyi nyelven írt Benyovszky-matricákat ragasztottak a házak oldalára vagy ajtajára. De szlovák matrica díszeleg a fővárosban található emléktáblán is.

A sziget északkeleti részén található Anta­la­há­ban, a település központjában a szlovákok ‑ a város elöljáróival megegyezve ‑ impozáns emlékművet emel­tek a szlovák Benyovszkynak, ahol magyar vonatkozásnak szintén nincs nyoma. A helyiek pedig egy rövidesen szlovák támogatásból felépülő Benyovszky kulturális centrumról is tudnak, a már léte­ző tervek szerint azonban ennek keretében sem térnének ki sehol Benyovszky magyarságára.

Tisztelt Képviselőtársak! A fenti tények nem függetlenek egymástól, a Benyovszky Társaság szerint ‑ idézem ‑ „az elmúlt években mi is tapasztaljuk azt a jelentős szlovák nyomást, ami mögött erőteljes pozsonyi kormánytámogatás van, amit sajnos mi ‑ magyar civil szervezetként ‑ képtelenek vagyunk ellensúlyozni.” Egyes számítások szerint Pozsony immár félmillió dollárt költött a szlovák Benyovszky-projektre.

Az eseményekre reagálva április közepén Cséke Zsolt dokumentarista vezetésével, alapítványi támogatással önkéntes magyar expedíció indult az észak-madagaszkári térségbe, hogy helyreállítsák a megrongált vagy elpusztított emlékhelyeket, és a helyiek körében erősítsék a magyar Benyovszky emlékét.

Mára elkészült a Nagy Tibor, Bradányi Iván és Pozsgai Zsolt rangos szerzőtrió által alkotott, a Szabadság szerelmese című musical is. Ezt a tervek szerint 2018 tavaszán a Pesti Magyar Színház fogja bemutatni, egy színvonalas előadáshoz azonban jelenleg még hiányoznak a megfelelő anyagi eszközök.

Tisztelt Országgyűlés! Határozott meggyőződésem, hogy a kormánynak sokkal jobban fel kellene lépnie Benyovszky magyarságáért, és ki kellene állnia madagaszkári emlékműveinek védelme mellett. Maximálisan egyetértek ugyanis a Benyovszky Társaság álláspontjával, miszerint minden népnek joga van ápolni a maga Benyovszky-képét, azonban senkinek nincs joga másokat ebben megakadályozni, matricázással elcsúfítani vagy egyszerűen elpusztítani a neki nem tetsző emlékhelyeket.

Sajnálom, hogy a kormány képviselői nincsenek már jelen, szerettem volna tőlük megkérdezni, hogy mit kívánnak tenni Benyovszky emlékének ápolásáért; tervezik-e támogatni Benyovszky emlékének további ápolását Magyarországon, Madagaszkáron vagy bárhol máshol a nagyvilágban; illetve megkérdeztem volna azt is, hogy tervezi-e a kormány támogatni a Benyovszky életével foglalkozó, a Szabadság szerelmese című musical bemutatását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai