Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.03.15:58:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 148. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Este van már, a koncentráció lanyhul ilyenkor természetesen.

Néhány rövid reagálást teszek. Egy kétpercesben nem tudok természetesen Banai államtitkár úr összes állítására reagálni, de néhány ténybeli tévedésére hadd hívjam fel a figyelmet.

Először is: az Alaptörvény megváltoztatásának semmi köze, államtitkár úr, a gazdaság stabilitásához, olyannyira, hogy az adósságmutatót éppen önök meg kellett hogy változtassák, mert nem tudták betartani. Úgy könnyű persze stabilitást előidézni, ha a törvényekkel folyamatosan mennek az élet után. Tehát nem így volt, hogy Alaptörvény volt, és az biztosította az adósságmutatók alakulását; ellenkezőleg, nem tudták betartani, ezért változtatni kellett a gránitszilárdságú Alaptörvényen.

Az önkormányzati törvény módosításának meg végképp semmi köze a gazdasági stabilitáshoz. Az, hogy önök megváltoztatták a fővárosban a fővárosi közgyűlés összetételére vonatkozó választási szabályokat, az önkormányzati törvényben megváltoztatták, azzal biztosítottak ugyan egy fideszes többséget a korábbi választási rendszerhez képest a fővárosi közgyűlésben, de ennek végképp semmi köze a gazdasági stabilitáshoz.

A minimálbérre vonatkozó adatai egészen egyszerűen hibásak. Ha megnézzük a 2010-es kormányváltás előtti nettó minimálbért, és utána megnézzük ennek évenkénti alakulását és azt korrigáljuk az inflációval, nem tud más szám kijönni, államtitkár úr, több tanulmány is született erről. Nézzék meg a saját hibás számításukat, ha ezzel ellentétes végeredményre jutottak. Egész egyszerűen arról van szó, 2016-ban haladta meg a minimálbér reálértéke a 2010-es minimálbér, a nettó minimálbér reálértékét. A gyermektelenekről beszélek én is, bár ez így pontatlan, mert akinek, mondjuk, három felnőtt gyereke van és emiatt nem jogosult gyerekkedvezményekre, de minimálbért keres, az nem gyermektelen, de a kedvezményeket természetesen nem veheti igénybe.

És utoljára: 2012-ben Európában egy szolid konjunktúra volt, Magyarországon volt recesszió az egykulcsos adó bevezetése miatt, olyan mértékben szűkítette a belső keresletet. (Jelzésre:) Ez így van, államtitkár úr. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai