Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.03.17:19:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 124. felszólalás
Felszólaló Szávay István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hadházy képviselőtársamra szeretnék reagálni. Képviselő úr, két lehetőség van azzal kapcsolatban, amit ön itt felolvasott, és valószínűleg valamelyik minisztériumban nyomták a kezébe. Az egyik az, hogy önnek vagy fogalma sincs arról, hogy mit olvasott föl a civilek kapcsán, vagy önt egyáltalán nem érdekli, hogy Magyarországon a civil szféra milyen állapotban van. Önöknek van egy történelmi felelősségük azzal kapcsolatban, hogy a civil szféráról beszélve Magyarországon mindenkinek Soros György meg a migránsok jutnak eszükbe, azért, mert önök csak azért, hogy ellenséget tudjanak gyártani, ezek közé a fogalmak közé most egyenlőségjelet tettek.

Magyarországon a civil szervezetek döntő többsége nem foglalkozik politikával, nem akar Magyarországra senkit betelepíteni, és senkinek az érdekeit nem védi, hanem meg szeretne élni, csak nincsen neki miből. Virágzó civil élet, képviselő úr? Ne röhögtessük már egymást, amiről itt beszélt a költségvetésben! 17 500 szervezetből 6500 szervezet kaphatott a NEA-ba pályázók közül támogatást idén. Tudja, mi volt korábban, a sokat szidott Bajnai- és Gyurcsány-kormányok idején? A civil szervezetek, a pályázó civil szervezetek 98 százaléka kapott valamilyen működési támogatást, legalább 200 ezer forintot, ha a pályázati kritériumoknak megfelelt.

És tudja, miért volt ez lehetséges, képviselő úr? (Jelzésre:) Nem tudja. Na, ez a baj, ezért nem tudja, hogy mit olvasott fel. Azért volt lehetséges, mert a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok idején kétszer annyi pénzt adtak reálértéken számolva a pályázható civil szervezeti keretekbe, mint amennyit önök polgári, nemzeti meg keresztény konzervatív kormányként a civil szervezetek számára biztosítanak. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ezeket a pénzeket hogyan osztogatják szét.

Az 1 százalékokról pedig annyit, 2015-től kötötték megint az 1 százalékokhoz, ez igaz, előtte is az 1 százalékhoz volt kötve, csak a baloldali kormányok ‑ és hadd ne legyek én az ő prókátoruk, csak ha ez szóba került ‑, a baloldali kormányok ezt az összeget még ugyanennyivel kiegészítették, ezért jutott 8 vagy 9 milliárd forint tíz évvel ezelőtt a civil szervezetekre, önök meg ezt nem teszik meg. Sőt, az 1 százalékokból is az elmúlt hat évben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az adóh­atóság 1,7 milliárd forintot nyelt le olyan felajánlóktól, akik nem teljesítették időben az adó­befizetési kötelezettségüket, de később megtették, ugyanakkor a mostani szabályok szerint ezt a pénzt a civil szervezetekhez már nem juttatják el. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai