Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.05.13:35:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 100. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Szeretném államtitkár úr felé elismerésemet kifejezni, mert ezt a sok szempontból védhetetlen költségvetést azért ő már két napja védi a kormány számára folyamatosan.

De arra kérem a korrektség jegyében, hogy ha valamit kritizál, mint mondjuk, a Jobbik béruniós kezdeményezését, kiváló munkatársak dolgoznak a keze alá, semmi más dolguk nincs, mint elolvasni ennek a kezdeményezésnek a szövegét, tartalmát. Ha elolvasnák, akkor tudnák, hogy nemhogy adózási jogosítványok átadásáról nincs szó benne, hanem sokkal mélyebb alapelvek mentén az európai kohéziós politika, pénzek átfutásának a módosításáról szól ez az egész történet.

Államtitkár úr, azért sincs értelme annak, amit mondott, mert ha nulla százalékra csökkentenek bizonyos adókulcsokat, és nem kellene adót fizetni Magyarországon, mondjuk, egy zöldségesnek, akkor sem érhetné el az ő bére a holland zöldséges bérét ötéves távlatban. Senki nem erről beszélt. Alapelvek rögzítéséről beszéltünk a tekintetben, hogy ha a tőke szabad áramlása megvalósult, a munkaerő szabad áramlása látszólag megvalósult vagy árunió megvalósult, akkor hogyhogy nem zavarja önöket, hogy bérek tekintetében undorítóan látványos szakadék mutatható ki.

Nézzük az önök egyik kedvezményezett cégét, a Mercedest. A Mercedes a külföldi zónában 15 százalékát a bevételének a humán erőforrására fordítja, jellemző módon bérezésre, de ideértendő az oktatás is. Államtitkár úr, 15 százalék, még egyszer mondom. Magyarországon ugyanez, tehát a humán erőforrására fordított tényező 2 százalék. Elképesztő, ordító szakadék! Vagy ha az átlagos fizetéseket nézzük, külföldön ez a cég 700 ezer nettó forintnyi munkabér ad munkatársainak; Magyarországon a 240 ezret alig éri el. És, államtitkár úr, Magyarországon ez a cég 2 százalék nyereséget mutat ki, és a top multi­vállal­ko­zá­sok adózás előtti és utáni eredménye közel ugyanaz Magyarországon.

Egy kifosztó mechanizmus működik, államtitkár úr, ahol Nyugat-Európa az erőforrásokat kiszivattyúzza a térségünkből. Árulás ezt helybenhagyni! Ha már van egy jó kezdeményezés, legalább gondolják végig (Az elnök csenget.), hogy csatlakoznak-e ehhez, vagy adott esetben az élére állnak, hiszen mi akkor is támogatni fogjuk önöket ebben. De olvasás nélkül ne merjenek elvetni egy ennyire felelősségteljes megközelítést, hiszen az utóbbi 10 évben nem sikerült Kelet-Közép-Európából ennél komolyabbat elindítani!

Köszönöm a lehetőséget. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai