Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.10.07:24:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 132. felszólalás
Felszólaló Velez Árpád (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:39


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VELEZ ÁRPÁD (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Köszönöm szépen Molnár Ágnes képviselő asszonynak, hogy izgul a Szocialista Pártért, de javasolnám neki, hogy inkább a saját pártján belüli ipari lopással foglalkozzon, és akkor mindenkinek könnyebb lesz az élete.

Ismét közeleg a nyár, és a Fidesz ismét úgy terjeszt be egy központi költségvetést, hogy nem ismerjük a valódi számokat, nem tudunk mit mihez mérni. Nincsenek meg azok az alapvető objektív ismereteink, amelyek megalapozottan segítenének a döntéseink meghozatalában. Jelen pillanatban csupán terveket lehet tervekkel összehasonlítani, ami így egy fiktív költségvetés megalkotásához vezet, amit menet közben számtalanszor kell majd módosítani. A kormányzat szinte egyszerre terjeszti be az idei, azaz a ’17. évi központi költségvetés módosítását és a jövő évi, a 2018-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Óhatatlanul merül fel az emberben a kérdés, mennyire lesz valós a jövő évi költségvetés.

A jövő évi költségvetés megalapozásához szükséges információk és tények ma még nem állnak rendelkezésre. Ugyanis a megalapozottsághoz szükséges számok maximum jóslatok, trendek, a korábbi évek tapasztalatai alapján tudja a kormányzat megsaccolni ezeket. A jövő évi pénzköltések megalapozottságát jelen pillanatban csekély ismeretanyag tudja alátámasztani. Ezzel szemben a ’18. évi költségvetés elfogadása a jövő évi parlamenti választások után megalakuló új kormány mozgásterét is jelentős mértékben érinti. Finoman szólva, a magabiztosságuk ellenére sem túl elegáns már most kijelölni a jövő tavasszal megalakuló új kormányzat működésének kereteit, függetlenül attól, hogy ki vagy kik kerülnek kormányra.

A jövő évi központi költségvetés értékelése során az Állami Számvevőszék is feltárt számos aggályos pontot. Ezen feltárt és megállapított kételyek sorába tartozik például, hogy a 2,4 százalékos strukturális egyenlege nem biztosítja a középtávú költségvetési hiánycéllal való összhang követelményét. Ugyanígy nincs összhangban a központi költségvetés fejezeti szintű, 2017-2019. évi bevételi és kiadási középtávú tervszámairól szóló kormányhatározat által meghatározott 1,8 százalékos költségvetési hiánycéllal. A kiadások oldalán hozzávetőlegesen 1500 milliárd forint elköltését tartja részben vagy egészben megalapozatlannak. Csupán összehasonlításképpen itt kívánom megjegyezni, hogy ez az összeg pont a fele annak, amit a Fidesz a magánnyugdíjkasszák einstandolásával szerzett meg és költött el.

Ugyanígy nem lehet kizárni, hogy a makrogazdasági folyamatok 2018-ban az előre jelzettnél kedvezőtlenebbül alakulnak. Az idei évhez képest nominálisan az államadósság cirka 1300 milliárd forinttal növekszik 2018-ban.

Az önkormányzati alrendszer adósságának 2018. évre vonatkozóan megtervezett összege 240 milliárd forint, amely az előző évi, azaz az idei évre várt érték 160 százaléka. Tehát jövőre az önkormányzatok adósságai az idei évhez képest 60 százalékkal nőnek.

Ezek azok az adatok és tények, amelyek alapján a Szocialista Párt nem fogja tudni támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Mesterházy Attila tapsol.)
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai