Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.04.22.05:08:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2017.10.24.), 14. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy Németh László-idézettel hadd kezdjem: „Az öregségben ez a szép s szomorú: az ember túlságosan tisztán látja, mi az, ami igaz, s mi az, ami nem.”

Ez a bölcs idős emberről szóló idézet, a bölcs idős pedig tiszteletet érdemel, a munkában és gyermeknevelésben megfáradt ember megbecsülést, az elgyengült idős pedig támogatást. Az embernek, így az idős embernek is az a jó, ha családban él. A nagyszülő és az unoka kapcsolatát, ezt a szeretetkapcsolatot nehéz lenne mással helyettesíteni. De nemcsak a családban, a társadalomban is szükséges az idős ember megbecsülése az időskor anyagi biztonságának megteremtésével. És most erről van szó. Ez nem ajándék, hanem kötelezettség, hiszen minden aktív korosztály hozzájárul a szülei korosztályának nyugdíjához, éppen a járulékfizetéssel.

A nyugdíjasok anyagi megbecsülésének a közeljövőben különös hangsúlya van. Ennek három eleme van. Az egyik a korrekciós nyugdíjemelés. Tudjuk, hogy januárban 1,6 százalékos volt az emelés, az infláció pedig 2,6 százalékos. A kettő közötti különbség, az 1 százalék lesz novemberben az emelés mértéke, természetesen januártól visszamenőleg. Így egy átlagos nyugdíjnál ez körülbelül 12 ezer forintot jelent.

A nyugdíjprémium, amit most először kapnak meg a nyugdíjasok, egy bonyolult számítási rendszerrel a következőképpen néz ki. A GDP 3,5 százaléka fölötti rész az, amivel meg kell szorozni a nyugdíj egynegyedét, de maximum 20 ezer forintot. Így jön ki megint csak, a 0,6 százalékkal való szorzás után, az a körülbelül szintén 12 ezer forintos átlag. És karácsony előtt idén is meg fogják kapni a miniszterelnök bejelentése alapján a nyugdíjasok az Erzsébet-utalványt, ami 10 ezer, tehát jóval 30 ezer fölött van a nyugdíjasok részére ez a novemberi, illetve decemberi juttatás. Ez az ő megbecsülésüket jelenti.

Egy kis visszapillantást engedjenek meg a nyugdíjak reálértékének alakulásáról. Ki merem mondani azt, hogy a baloldali kormányok idején mindig csökkent, a jobboldali kormányok idején emelkedett a nyugdíjak értéke. Hogy jön ez ki? Gondoljunk arra, hogy a ’94-98 közötti időszakban, a Horn-kormány idején 12 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, amit a követő első Orbán-kormány helyre hozott, hiszen minden évben reálérték-növekedés volt, és a végén, amikor már meghozta döntését, és nemcsak a kormánydöntés volt meg, hanem a költségvetésben a fedezete is, a kormányváltás után ezt már a baloldali kormánynak csak ki kellett fizetnie.

De amikor közeledett a 8 éves ciklusuk vége, akkor bizony megtették azt, hogy megvonták a 13. havi nyugdíjat, és a nyugdíj-megállapítás szabályait is úgy alakították, hogy a kezdő nyugdíj 8 százalékkal kisebb lett, mint ami előtte volt. Tehát a baloldali kormány ismét csak csökkentette a nyugdíjak reálértékét. És 2010-ben, amikor az ország mélyponton volt, megtettük azt az ígéretet, hogy megőrizzük a nyugdíjak értékét, meg is tettük, sőt, némileg emelkedett is.

Tehát nyugodtan kimondhatjuk azt, hogy a jobboldali kormányok, éppen azzal, hogy rendezik a pénzügyeket és a gazdaság helyzetét, lehetőséget teremtenek arra, hogy megteremtsék a nyugdíjasok, az idős emberek anyagi biztonságát, és megadják a megfelelő reálérték-növekedést.

Hadd fejezzem be ismét egy idézettel, ami megint csak a nyugdíjasoknak, illetve az idős embereknek szól: „Nem a kor számít, hanem az ész, a bátorság és az önbecsülés.” Ezt kívánom minden idős embernek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai