Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2020.05.26.18:42:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap (2002.10.01.), 151. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön ez év tavaszán levelet írt egy Budakeszin lakó négygyermekes családanyának. A pontos nevet és címet majd esetleg külön, ha igényli, megadom, de itt, a parlament plénuma előtt nem szeretném az illetőt megnevezni.

Levelében arról értesítette, hogy - idézem - "az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként személyes felelősséget vállalok azért, hogy kormányunk ingyenessé teszi a tankönyvet az általános iskola első nyolc évében". Az édesanya azzal fordult hozzám, hogy nem kapták meg iskolás korú gyermekei - az egyik elsős, a másik ötödikes, a harmadik pedig hetedikes - az ingyenes tankönyvet, s neki tanévkezdetkor emiatt ki kellett fizetnie mindösszesen 41 800 forintot. Most mit tegyen? - kérdezi az állampolgár. Az édesanya az ön leveléből azt a következtetést vonta le, hogy az abban foglaltakat úgy kell értelmezni, amint ott írva áll, tehát ön valóban személyes felelősséget vállal az általános iskolai tankönyvek ingyenességéért. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Küldje el a számlát!)

A magyar történelem végtelenül sok példáját ismeri a személyes felelősségvállalásnak. Gondolhatunk a végvári vitézekre, akik helytálltak akkor is, amikor elmaradt a zsold, amikor nem volt se pénz, se posztó. Felidézhetjük II. Rákóczi Ferencet, aki magánvagyonából fizetett az ország helyett, s fedezte a szabadságharc költségeit. Közismert Széchényi Ferenc és Széchenyi István példája, akik a korabeli állam helyett, sőt annak rosszallását kockáztatva alapítottak magánvagyonukból alapintézményeket, Nemzeti Múzeumot, országos könyvtárat és Tudományos Akadémiát.

Miniszterelnök úr, ön jól ismeri történelmünket, nyelvünknek is legendás virtuóza (Derültség az ellenzék soraiban.), nem kell tehát a példákat szaporítanom avégett, hogy kiderüljön: a személyes felelősségvállalás magyarul személyes felelősségvállalást jelent. Az a kérdésem tehát, tisztelt miniszterelnök úr, hogy mikor fogja kifizetni a hozzám fordult édesanyának a gyermekei tankönyveire költött 41 800 forintot.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai