Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2020.07.05.10:02:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2006.01.30.), 52. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:19


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A demokratikus koalíció kormányának egyik legfontosabb oktatási elkötelezettsége az volt, hogy csökkenti azokat az esélykülönbségeket, amelyek diák és diák között vannak.

Az volt az egyik legfontosabb célunk, hogy minden diák számára esélyt nyújtsunk az oktatásban való részvételre, az oktatáson keresztül való felemelkedésre. Ennek a munkának számos tényezője van. Ezt a célt szolgálják azok a szerkezeti változások, amelyek az oktatásban végbementek. Ezt a célt szolgálja a szakképzés korszerűsítése. Ezt a célt szolgálja az a változás, amit a tananyagban hajtunk végre, hogy minden diák számára jobban tanulható legyen ez a fajta tananyag. Ezt a célt szolgálják a nyelvi előkészítő osztályok. Ezt a célt szolgálja a képességalapú tehetségkibontakoztatás rendszerének megteremtése.

(16.20)

De ahogy a képviselő úr is jól tudja, az oktatásban való részvételnek, az oktatásban való sikeres szereplésnek vannak anyagi feltételei is. Nem minden diák számára egyformán biztosított az az anyagi háttér, amellyel eredményesebben kapcsolódhat be az iskolai munkába, sok család számára nagy terhet, nagy nehézséget jelent a gyerekek taníttatása, iskoláztatása. Arra vállalkoztunk, hogy ezt a rendszert a fejéről a talpára állítjuk, hogy olyan támogatási rendszereket vezetünk be és erősítünk meg, amelyek elsősorban azoknak a diákoknak segítenek, ahol a szülők, a család kevésbé képes terhet vállalni, kevésbé képes segítséget nyújtani.

Itt is több intézkedést említhetek. Ilyen volt a 13. havi családi pótlék, majd az ezt felváltó, iskolakezdést segítő támogatás. Ilyen az Útravaló-program, amelynek keretében 20 ezer tehetséges diák kap az iskolarendszer különböző fokozataiban lehetőséget arra, hogy mentori támogatást és ösztöndíjat kapjon a tanulmányaihoz, a sikeres iskolai szerepléshez. Ilyen az Arany János-program kiterjesztése, kollégiumi programmal való kiegészítése, amely ezt az Orbán-kormány idején kezdeményezett jó programot kiszélesítette és bővítette. És, képviselő úr, ilyenek az ingyenes tankönyvhöz jutást segítő intézkedések is. Ezt a rendszert 2003-ban vezettük be az iskolák alsó tagozatán, majd kiterjesztettük a következő évben a felső tagozatra, 2005-től kezdve pedig az összes közoktatásban tanuló rászoruló diákot érinti ez a rendszer. Ilyen diákok a törvény szerint a tartósan beteg gyermekek, a sajátos nevelési igényű gyerekek, a három- vagy többgyerekes családban élő gyerekek, az egyedülálló szülők által nevelt gyerekek, a nagykorú és saját jogán családi pótlékban részesülő gyerekek, végül a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, új megfogalmazás szerint hátrányos helyzetű gyerekek. Ez a fajta intézkedés ma a közoktatásban tanuló diákoknak közel felét, 680 ezer diákot érint. Ez azt jelenti, hogy ma a közoktatásban minden második gyerek ingyen kapja a tankönyvet.

A tankönyvtámogatás összege ennek következtében 3 milliárd forintról - ez volt a 2002-es tervezett adat - 8 milliárd forintra növekedett. Ez összességében azt jelenti, hogy az összes tankönyvre költött forrásnak több mint felét az állam biztosítja.

Lehet kritizálni, lehet kevesellni, lehet azt mondani, hogy az önkormányzatoknak túl nagy terhet jelent ez a rendszer; ezért változtattuk meg idén az elosztás rendszerét úgy, hogy azok az önkormányzatok, amelyek több rászoruló diákról gondoskodnak, ők magasabb támogatást kapjanak. Lehet azt mondani, hogy a 680 ezer diák kevés, de én azt gondolom, hogy teljesítményt teljesítménnyel érdemes mérni, és ez az ország büszke lehet arra, hogy többet tud adni azoknak a diákoknak, akiknek segítségre, támogatásra van szükségük az iskolai tanulmányaikhoz.

Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai