Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.05.13:24:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:49


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat, a költségvetésitörvény-javaslat az igazságtalanság és a korrupció javaslata.

Azért az igazságtalanság javaslata, mert az a torz társadalompolitika és az a kificamodott gazdaságpolitika, amelyet a kormány folytat, rámutat azokra az igazságtalanságokra, amelyekre szeretnék majd kitérni. Több területet is említhetnénk, gyakorlatilag az élet minden területét, amelyen keresztül bizony a kormány a rászorulóknak vagy azoknak, akiknek inkább kellene segíteni, nem nyújt segítséget.

Szoktuk talán néha már mantraként szajkózni, hogy az oktatás és az egészségügy mennyire rossz helyzetben van. Nos, ennek az ismertetésére, ha részleteiben vennénk végig, hogy milyen komoly, szerkezetbeli és financiális problémákkal rendelkeznek sajnos ezek az ágazatok, gyakorlatilag az MSZP keretére álló 113 perc is kevés lenne. Éppen ezért mondjuk tehát, hogy az igazságtalanság költségvetése, mert a Fidesz ahhoz a torz társadalompolitikához ragaszkodik, amellyel a tehetősebbeknek, a gazdagabbaknak inkább ad, és a rászorulóktól inkább elvesz.

Azért a korrupció költségvetése az előttünk fekvő törvényjavaslat, mert az a Fidesz és az a kormány nyújtotta be, amely az elmúlt években intézményesítette, gyakorlatilag törvényesítette az állami korrupciót. Gyakorlatilag akár személyre, akár cégre hozott törvényhozást látunk a parlamentben, amikor természetesen egyéni képviselői indítványok formájában, hogy mellőzzük a társadalmi egyeztetést, különböző embereket, személyeket vagy különböző cégeket, cégcsoportokat hoznak helyzetbe, és nekik nem tetsző embereket, személyeket és cégeket, cégcsoportokat pedig kizárnak, vagy legalábbis ellehetetlenítik a működésüket az adott területen.

(13.50)

Éppen ezért tehát, ahogy említettem, az intézményesített korrupció miatt is mondjuk azt, hogy ez a korrupció költségvetése is. Harrach képviselőtársam sajnos már elment a teremből, de a hozzászólását azzal kezdte, hogy ő nem szeretne részt venni a vitában, de mégis mondana néhány dolgot. Én se szeretnék mélyen belemenni a vitába, de mondanék néhány dolgot arra, amit ő mondott.

Azzal kezdte, hogy a Magyar Szocialista Párt programját vagy programelemeit, mondjuk úgy, hogy szapulta, vagy legalábbis vette górcső alá, és azt mondta, hogy a 13. havi nyugdíjat szeretné a Magyar Szocialista Párt visszaállítani, ami így is van. Tehát kormányra jutásunk, kormányra kerülésünk esetén újra be szeretnénk vezetni a 13. havi nyugdíjat, méghozzá azért, mert a 13. havi nyugdíjat a Magyar Szocialista Párt volt az, amelyik 2002-ben, a kormányra kerülése után bevezette a nyugdíjasok számára. És igen, 2009-ben, a gazdasági világválság közepette vagy eredményeként a Magyar Szocialista Párt által vezetett kormány volt az, amelyik ezt megszüntette, de hozzáteszem, 2006-ban a Fidesz 14. havi nyugdíjjal kampányolt; 2010-ben, ezt visszavéve, a 13. havit ígérte meg; aztán kormányra kerülve az elmúlt hét évben azt láthatták a nyugdíjasok, hogy jobbára semmit nem kaptak egyébként a kormánytól. Természetesen vannak részeredmények, amelyeket kormánypárti képviselőtársaim avagy az államtitkár hölgyek és urak fel tudnak majd sorolni, de ettől függetlenül a nyugdíjasokat bizony nehezebb helyzetbe hozták.

Éppen ezért a miniszterelnök-jelöltünk tegnapi bejelentése, hogy a 13. havi nyugdíjat vissza szeretnénk állítani, szerintem valóban egy reális és valóban a nyugdíjasoknak segítő lépés lenne. Erre sem látunk a jelenlegi költségvetésben semmilyen utalást, éppen ezért ez a költségvetés az igazságtalanság költségvetése.

Harrach képviselőtársam azt is megemlítette, hogy a szocialista kormányok emelték a nyugdíjkorhatárt, és ezt akkor egyébként ők ezt szóvá tették, hogy ez bizony nem jó és nem helyes. Visszakérdeznék, hogy: csökkentette a Fidesz és a kormány az elmúlt hét évben a nyugdíjkorhatárt? Nem, mert gazdasági számítások alapján azt látta, hogy ez nem lenne csökkenthető. Szerintünk egyébként, mondjuk, a rugalmas nyugdíjba vonulással, meg más egyéb kedvezmények lehetőségével azért ezért a területen is jelentősen lehetne alakítani, de ahogy említettem, az igazságtalanság költségvetésében erre még utalást sem találunk.

Szeretnék úgymond egy kérdést is megfogalmazni. Az elmúlt években a Fidesz, amelyik intézményesítette a korrupciót, végrehajtott egy nagymértékű privatizációt. Ez a privatizáció az állami földek értékesítése volt. Természetesen akkor is tiltakoztunk ellene, és elmondtuk, hogy egyébként állami kézben nagyon jó helyen lenne a magyar termőföld, bizonyos része természetesen. De amikor ez az értékesítés, mondjuk úgy, hogy lezajlott vagy lement, akkor utána mi felhívtuk arra a figyelmet, hogy a következő nagy vagyonelem, amelyet el akar lopni majd a Fidesz az országtól, az erdő lesz. Az elmúlt hónapokban, hetekben napvilágot láttak olyan nyilatkozatok, amelyek a jövő évi költségvetésben akár költségvetési bevételként tekintettek az erdő eladásából befolyó összegekre. Éppen ezért szeretném kérni az államtitkár urakat, tegyék nyilvánvalóvá és egyértelművé: el akarja-e adni a Fidesz és a kormány a magyar erdőt? Ha nem, örülünk neki. Ha ezt megerősítik itt a parlamentben, akkor én azt megköszönöm, de ezt a félelmünket eddig sajnos nem oszlatta el semmi.

És bizony az elmúlt években többször előfordult már az, amikor a kormány és a kormánypártok természetesen mondhatnák, hogy az ellenzék farkast kiáltott, de bizony többször előfordult az, amikor a Magyar Szocialista Párt felhívta bizonyos esetekre, helyzetekre a figyelmet, a Fidesz ezt akkor bőven cáfolta, majd azt követően, pár hét, pár hónap múlva kormányzati szinten bizony visszaláttuk azokat, amikre mi felhívtuk a figyelmet. Éppen ezért tehát azt szeretném, ha egyértelműsítenék az államtitkár urak, hogy szándékozik-e a magyar kormány és a Fidesz eladni az erdőt. Ha nem szándékozik, annak örülünk. Ha azt mondják, hogy szándékozik, akkor szerintünk megint csak ugyanaz fog bekövetkezni, hogy a fideszes oligarchákat és a fideszes potentátokat fogják helyzetbe hozni, és ezt az igen jelentős vagyonelemet, a magyar állam igen jelentős vagyonelemét is megpróbálnák gyakorlatilag kinyomni.

Ahogy említettem, az igazságtalanság és a korrupció költségvetésével kapcsolatosan gyakorlatilag egy dolgot tudunk mondani: mind az oktatásra, mind az egészségügyre méltatlanul kevés forrást fordítanak. Annak a több mint 1000 milliárdos forráskivonásnak, amely az egészségügy területét érintette, semmilyenfajta kompenzációját nem látjuk a mostani törvényjavaslatban. Reméljük, hogy a Fidesznek ez volt az utolsó benyújtott költségvetése. Természetesen majd jövőre a választások során a szavazópolgárok ezt eldöntik, hogy a Fidesz ad-e majd még be esetlegesen egy következő költség­ve­té­si­törvény-javaslatot.

Mi más törvényjavaslatot szeretnénk benyújtani jövőre, ha kormányra kerülünk, ahol mások a hangsúlyok, és más lenne fontos, nem az, hogy a fideszes barátok zsebét kitömjük. Jóllehet a levezető elnök úr szigorától tartok, éppen ezért nem fogom hosszan ecsetelni és részletezni, amit szeretnék mondani, csak felsorolás szintjén, nehogy a levezető elnök úr azt mondja, hogy eltérek a témától, de bizony az elmúlt időszakban is láttunk olyan területeket, ahol a Fidesz helyzetbe akarta hozni a neki tetsző, neki kedvező cégeket, és szerette volna ellehetetleníteni az adott piaci területen dolgozó, az adott piaci szegmensben tevékenykedő többi céget, akár ezt láttuk most nemrégen a reklámadó kapcsán is. Éppen ezért tehát, amikor azt mondjuk, hogy az igazságtalanság és a korrupció költségvetésével szembesülhetünk most, akkor sajnos ennek minden egyes eleme és minden egyes jele megállja a helyét.

Elnök Úr! Köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai