Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.03.17:21:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 54. felszólalás
Felszólaló Veresné Novák Katalin
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:06


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Csak néhány dologban reagálnék az imént elhangzottakra, hiszen itt a fiatalokról volt szó, illetve a költségvetés kapcsán is volt szó a fiatalokról.

Azért én hangsúlyoznám, hogy a 2018-as költségvetés legalább annyira a fiatalok költségvetése, mint amennyire a munkából élők vagy a családok költségvetése. Mondhatjuk azt is, hogy a jövőbe való befektetés költségvetése. Ezt tükrözi minden egyes sor. Bízom benne, hogy alaposan fogja tanulmányozni majd az előtt, hogy a szavazásról kellene döntenie.

Néhány konkrét dolgot fölhozott, illetve ezekre is szeretnék reagálni, illetve elmondanék néhány olyan általános megközelítést, ami a fiatalok támogatásáról is szól, illetőleg a fiatalokba való befektetésről.

Egyrészt az, hogy erőszakkal vagy ilyen direkt módon haza kellene bárkit hozni külföldről, aki éppen külföldön él, vagy éppen külföldön tanul vagy éppen külföldön dolgozna (Farkas Gergely: Ezt ki mondta?), ezt én nem gondolom. Én azt hiszem, hogy támogatni kellene a fiatalokat abban, hogy amennyiben külföldön is szerencsét próbálnának, tehessék meg ezt. Erről szólnak az ösztöndíjak, erről szól számos olyan lehetőség, számos olyan eszköz, amit már biztosítunk a számukra. Ha pedig úgy gondolják később, hogy itthon szeretnének boldogulni, akkor ezt legalább olyan eszközökkel támogassuk.

Én magam is éltem külföldön, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban hosszabb ideig is, voltunk kint gyerekekkel is. Ismerem a kinti támogatási rendszereket, nemcsak tapasztalatból, hanem az olvasmányaimból is, és tudom azt, hogy milyen kivételes az a családtámogatási rendszer, ami Magyarországon van.

Bizony, ha egy fiatal család gyermekekkel ma Nyugat-Európának szinte bármely országában él, nem számíthat arra, hogy a gyerekei ingyen kapnak enni az óvodában vagy aztán ingyen kapnak tankönyvet az iskolában. Nem számíthat ilyen típusú támogatásra egyáltalán, sőt adott esetben még bölcsődei ellátásra sem számíthat, sőt sokszor még óvodai ellátásra sem számíthat. Tehát ezeket a támogatásokat egyáltalán nem kapja meg. Nem beszélve a családi adókedvezményről, nem beszélve ezekről a pénzbeli támogatásokról.

(12.40)

De említette az otthon fontosságát. Teljesen egyetértek abban, hogy milyen fontos egy fiatal számára is az, hogy megfelelő otthonban élhessen, megfelelő otthonban vállalhasson gyerekeket, alapíthasson családot, illetve ha később bővülne a család, akkor legyen erre megfelelő otthon. Én azt hiszem, hogy erre büszkék lehetünk, hogy Magyarországon egy olyan otthonteremtési program működik már, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

És igenis vannak olyan fiatalok, akik igent mernek mondani egy ilyen típusú elköteleződésre. 42 ezer „igen” született már erre a típusú programra. Tehát hogyha ön azt mondja, hogy ez senkit nem szólít meg, akkor erre cáfolat az a 42 ezer család, akik konkrétan a CSOK-nak köszönhetően jutottak új otthonhoz, és tudnak most már jobb körülmények között élni. Tehát igenis, erre nemhogy kis kereslet van, hanem kifejezetten nagy igény van erre, és ez a 42 ezer igen fontos számunkra, illetve ez a 42 ezer család, és azok, akik a jövőben fognak még az otthonteremtési programnak köszönhetően jobban boldogulni. Több mint 100 milliárd forint csak a CSOK-nak köszönhetően megadott támogatás nagyságrendje.

Azt is említette, hogy ugye azért hagyják el tömegesen az országot ‑ furcsa, hogy számokkal ezeket azért nem sikerült alátámasztani, hogy mennyien vannak kint vagy jönnek vissza, hiszen erre nyilvánvalóan nincsenek önnek megbízható adatai, de azt is mondta ‑, azért mennek ki, merthogy nem Fidesz-támogatók, és aki nem fideszes, az gyakorlatilag elhagyja az országot. Örülök, hogy ilyen sok fideszes van, mert ezek szerint mindenki, aki Magyarországon van még, a Fidesz támogatója. Örülök neki, hogy képviselő úr így látja ezt a helyzetet.

Ami a fiatalok támogatását illeti, én itt kiemelném a tehetségprogramunkat. Az, hogy ma Magyarországon a tehetséges fiatalokat felkaroljuk, a tehetséges fiataloknak támogatást adunk, ez megint csak egy olyan dolog, ami nem sok helyen van így a világban. Az, hogy ‑ most már a 2018-as költségvetésben bizonyára látta ‑ 3 milliárd forintot meghaladja a nemzeti tehetségprogramra fordított támogatásnak a nagysága, ez is azt jelzi, hogy a tehetséges fiatalok fontosak a számunkra, és őket támogatjuk. Igaz, hogy ebben számíthatunk azokra az adózókra is, akik felajánlják a személyi jövedelemadójuknak az 1 százalékát a nemzeti tehetségprogram támogatására. Tehát én ezt egy olyan kiemelt programnak tartom, amihez még egyébként egy további 6 milliárd forintos tehetséggondozó fejlesztési program is társul. Tehát ez egy kifejezetten olyan gazdag támogatási forma, amin keresztül minden olyan tehetséges fiatalt igyekszünk felkarolni, akinek nemcsak érdeklődése van egy bizonyos terület iránt, hanem a saját szorgalmával is képes, hajlandó ezért tenni. Tehát már egészen pici kortól egészen felnőttkorukig ezeket a tehetséges fiatalokat támogatjuk. Én azt hiszem, hogy erre a programra méltán lehetünk mindannyian büszkék.

Hogyha a fiatalok támogatásáról beszélünk, akkor a CSOK mellett ön is említette a bölcsődei ellátást. Erre én magam is kitérnék. Szeretném felhívni szintén a figyelmét a 2018-as költségvetésben szereplő előirányzatra, ami majdnem 37 milliárd forint, kifejezetten a bölcsődéknek a támogatására. Tehát azt a problémát, amit képviselő úr említett, ezt pontosan orvosolni fogja, hiszen átállunk a feladatalapú finanszírozásra 2018-tól. Azt hiszem, ennél jobb módja annak, hogy ösztönözzük megfelelő módon az önkormányzatokat arra, hogy bölcsődéket nyissanak, bölcsődéket alapítsanak, nem is lenne. Erre a megfelelő források rendelkezésre állnak. Felhívnám arra a figyelmet, hogy ez a 2017-es évhez képest 2,5-szeres támogatást jelent a bölcsődei ellátásra. Tehát én azt hiszem, hogy senki nem hivatkozhat a jövőben arra, hogy ne tudná finanszírozni a bölcsődei ellátást.

Az sem véletlen egyébként, hogy az idei évtől létrejöttek a különböző típusú bölcsődék, sokkal rugalmasabbá vált a rendszer. A hagyományos bölcsődék mellett minibölcsődék is működnek, családi bölcsődék, munkahelyi bölcsődék is jönnek létre. Ez éppen arról szól, hogy a kistelepüléseken is legyen lehetőségük a családoknak arra, hogy mind a két szülő dolgozzon, és eközben a gyermeküket napközben biztonságban tudják. Erről szól a bölcsődei rendszer.

A fiatalok kapcsán kiemelném a diplomásgyedet. Ez is egy olyan lehetőség, ami korábban nem állt a fiatalok rendelkezésére. Ma már, hogyha egy fiatal pár úgy dönt, hogy az egyetemi évek alatt vagy közvetlen a diplomaszerzést követően vállalnak gyermeket, alapítanak családot, akkor ők akkor is megkapják a gyedet, hogyha ezt megelőzően nem volt ilyen jogviszonyuk, nem volt munkaviszonyuk. Ez sem volt így korábban. Ez kifejezetten a fiatalokat támogató lehetőség.

Szintén a fiataloknak szól, és a fiataloknak a vidéken való letelepedését, vidéken maradását támogatja az a 10 milliárd forintos program, amit „Esély otthon” címen indítottunk, ami pedig éppen arról szól, hogy kapjon egyrészt lakhatási támogatást, másrészt pedig kapjon olyan helyben végezhető munkalehetőséget az a fiatal, hogy a munkának és a lakhatásnak köszönhetően egy önkéntes munkát is vagy tevékenységet is vállalva meg tudjuk még jobban növelni a vidéki településeknek a megtartó erejét, és még több fiatalt tudjunk abban támogatni, hogy a vidéki Magyarországot válassza lakóhelyéül hosszabb távon is. Erre indítottunk most egy programot, bizonyára ismeri ezt is képviselő úr.

Ugyanígy van egy olyan programunk, amely 5 milliárd forintból indul. Ez az „Önkéntesség személyre szabva” címet viseli. Ez pedig arról szól, hogy ösztönözzük arra a fiatalokat, hogy önkéntes tevékenységben is vegyenek részt, és önkéntes tevékenységet is végezzenek fél éven vagy egy éven keresztül a gimnázium vagy középiskola és az egyetem között. Tehát van erre lehetőségük. Itt akár a fegyveres testületeknél, akár a mentőszolgálatnál, akár a szociális ellátórendszerben, tehát több területen helyezkedhetnek el, és szerezhetnek személyesen ilyen tapasztalatokat. Tehát én kérem azt, hogy ha ilyesmiket állít, hogy nem foglalkozunk a fiatalokkal, akkor ezeket a programokat, ezeket a lehetőségeket is vegye számításba.

Említette ön is az Új Nemzedék Központot. Ezt köszönöm is, hiszen azt gondolom, hogy ez egy remek lehetőség arra, hogy még inkább elérjük, megszólítsuk a fiatalokat. Húsz olyan közösségi teret hoztunk létre az országban, amelyek kifejezetten minden megyében arról szólnak, hogy a fiataloknak egy közösségi helyet, közösségi teret biztosítsunk, ahová szeretettel várjuk őket, és ők előszeretettel jönnek oda, használják ezeket a közösségi tereket. És például éppen az ingyenes nyelvvizsga, aminek a bevezetését szintén említette, és azt gondolom, hogy ez valóban egy fontos lépés, hogy ingyenessé tesszük a fiatalok számára az első nyelvvizsga megszerzését, ennek a lebonyolításában is tulajdonképpen az Új Nemzedék Központnak az együttműködésére számítunk. Mint ahogy számos egyéb programban is, ahol jelen vagyunk a fiataloknak kínált különböző programokkal, különböző információkkal, illetve az ő kérdéseikre adott válaszokkal.

Összességében azt gondolom, hogy mind a tehetséges fiataloknak, mind a családalapítás előtt álló fiataloknak, mind a már gyermeket nevelő fiatal családosoknak, mind általában a magyar fiataloknak számos olyan lehetőséget kínál a 2018-as költségvetés, amivel, én örülök neki, ha élni fognak. Úgyhogy azt gondolom, hogy a 2018-as költségvetés a fiatalok költségvetése is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai