Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.05.13:26:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 38. felszólalás
Felszólaló Hegedűs Lorántné (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön válaszára szeretnék most röviden reagálni. Az önkormányzatok fejlesztési programjai kapcsán említette az EU-pályázatok lehetőségét.

(11.40)

Nem tudom szó nélkül hagyni ezt a kérdést annyiban, hogy sajnálatos módon egy elég erős, igazságtalan és nem jó részrehajlást tapasztalatunk bizonyos pályázatok elbírálása kapcsán, amellett, hogy sok tekintetben, sok pontról valós igények, de a sokszorosa érkezik a keretösszegnek, nem beszélve arról, hogy ezen pályázatok elbírálása pedig ‑ lásd a vidékfejlesztési pályázatok elbírálását ‑ nagyon durván késik. A TOP-os pályázatok elbírálása is késett, most remélem, hogy az már 2015-16-ra le fog zárulni, és akkor jöhet egy következő kör, de a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása még most is a levegőben lóg, tehát ezek a fejlesztési pénzek igenis hiányoznak.

A másik, hogy a beszámítást és a szolidaritási hozzájárulást egy gondolatkörben említette. Valóban, a költségvetési törvényben most már évek óta vagy a tavalyi év óta ez a 2. melléklet 5. pontjában szerepel, de gondolatilag két abszolút különböző dolog. Míg a beszámítás a központi költségvetésből érkező támogatások csökkentését jelenti ‑ hozzá­teszem, abban is nagyon sok igazságtalanság van, és ebben a kérdésben is beadtunk módosító indítványt ‑, a szolidaritási hozzájárulás pedig a saját bevételek elvonásáról szól. Tehát ez a két dolog, noha fizikailag egymás mellé került a papíron, de gyakorlatilag, gondolatilag két különböző dolog.

Még egyet szeretnék nagyon gyorsan elmondani, ez az önkormányzati bértöbblettel kapcsolatos. Ön ígérte meg nekem egy szóbeli kérdésemre, hogy ezt a kérdést rendezni fogják. Tavaly is, tehát ami meg volt határozva tavaly, ugyanannyi pénzt kapnak jövőre is az általános, fajlagos költségekben. Én nagyon készségesen elhiszem önöknek, hogy a kiegészítő szabályok tekintetében lesz majd segítségnyújtás az önkormányzatok felé, de ha valóban meg akarták volna oldani a garantált bérminimum miatti többletterhet, akkor azt oda teszik bele. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), tehát a 2. melléklet I. pontjába rakják be. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai