Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.10.05.15:04:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 150. felszólalás
Felszólaló Banai Péter Benő
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Burány Sándor képviselő úr ismeri a gazdasági dolgokat, és ha az ismerete mellé odateszi az elmúlt években a jogszabályokat, akkor azt fogja látni, hogy az Alaptörvényben került előírásra az a szabály, amely értelmében a mindenkori kormánynak olyan költségvetést kell készíteni és végrehajtani, amely az államadósság csökkenését eredményezi, egészen addig, amíg az államadósság az 50 százalékos mértéket el nem éri. (Bánki Erik: Így van. Pontosan.) Az Alaptörvény írta elő azt, hogy Európában, de hozzáteszem, a világon egyedülálló módon egy olyan Költségvetési Tanács jön létre, amely vétózhat. Ha a Költségvetési Tanács úgy látja, hogy az Alaptörvényben előírt szabály nem teljesül, akkor vétózhat. Nincs másik ilyen költségvetési tanács, ilyen joggal rendelkező költségvetési tanács a világon.

Amire képviselő úr emlékezett, az egy másik törvény, a stabilitási törvény módosítása. Egy alkalommal került erre sor, amely meghatározta, hogy az államadósságot milyen ütemben kell csökkenteni. De ez azt a tényt nem befolyásolja, hogy az Alaptörvény kétharmaddal írja elő az adósság csökkenését. Képviselő úr, engedje meg, hogy elmondjam, minden évben elég sokat egyeztettem a hitelminősítőkkel, a nagybefektetőkkel; egy nagyon komoly érv volt a kormány kezében a tekintetben, igen, képviselő úr, hogy tudjuk csökkenteni a hiányt, ezt senki nem hitte el. Az, hogy le tudtuk tenni az Alaptörvényt, ez egy nagyon komoly hitelességi lépés volt.

Helyiadó-törvény, helyi önkormányzatokra vonatkozó törvény: azért emeltem ki, mert az államháztartás stabilitásáról csak akkor tudunk beszélni, ha a különböző alrendszerek stabilitását is tudjuk biztosítani.

Ön pontosan tudja, hogy a helyi önkormányzatoknak mekkora hiánya volt, és igen, ez a kétharmados törvény kellett ahhoz, hogy elő lehessen írni, hogy a helyi önkormányzatoknak nem lehet működési hiányos költségvetésük, és fejlesztési célra csak úgy adósodhatnak el, ha azt felelősen teszik, ha a későbbi bevételekből a hitelt vissza tudják fizetni, és van egy olyan kontrollmechanizmus, amely biztosítja azt, hogy ezen szabály be is legyen tartva. Ezek a lépések kellettek ahhoz, hogy most pénzügyi stabilitásról tudjunk beszélni.

Ami a minimálbérkérdéseket illeti, képviselő úr, Eurostat-adatokat használtam, és itt Sneider Tamás képviselő úr figyelmét is felhívnám, hogy ha ön a kozmetikázás szót használja, akkor ne a kormány legyen a címzettje ennek az állításnak, hanem az Eurostat. A számokban, amiket mondtam, 2017-18 tekintetében voltak a kormányzati prognózisszámok, a múlt tényadatai tekintetében Eurostat-számokkal kalkuláltunk.

(20.00)

Ez alapján azt gondolom, hogy az a kép, amit látunk, a gazdaság egészére és a gazdaság egészén belül az egyes változásokra a múlt tényszámai alapján valós, a jövőt illetően pedig bizakodásra adhat okot.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai