Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2020.07.05.09:53:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.), 144. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő asszony alapkérdésére, hogy mit akar Orbán Viktor, sajnos nem tudok válaszolni (Derültség a Fidesz soraiban.), merthogy a Fidesz elnöke nem ragadta meg a lehetőséget az elmúlt években, hogy módot találjon programja kifejtésére. Ebben a levélben sem ez történik, ebben a levélben sajnálatos módon nem ismerhetjük meg a Fidesz oktatással kapcsolatos elképzeléseit, pedig szerintem nagyon sokan kíváncsiak lennénk rá, hogy egy hatalomra törő párt milyen elképzelések alapján kívánja folytatni az oktatás fejlesztését, vagy éppen milyen módon kívánja tönkretenni azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt években elértek a magyar iskolák és pedagógusok.

Ami a levél tartalmát illeti, sajnos, képviselő asszony, azt kell önnek mondanom, hogy ebben a levélben számos pontatlan, valótlan állítás szerepel, ezek egyike-másika kimondottan rágalmazás. Elképzelésem sincs, hogy honnan veszi a Fidesz elnöke, hogy a kormány az erőszakos, agresszív emberek pártján állna, miközben az elmúlt években számos olyan intézkedést tettünk (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ismerjük.), amelyek a pedagógusok védelmét, az iskolai rend fenntartását, a problémát okozó diákokkal való szakszerű foglalkozást segítik elő.

(16.20)

Hasonlóképpen, a levélben szereplő pénzügyi adatoknál Orbán Viktor úr elfeledkezik arról, hogy az elmúlt hét évben minden évben - és így lesz a következő évben is - jelentősen magasabb volt az oktatás támogatása nemcsak nominális, de reálértéken is, mint amilyen a Fidesz-kormány utolsó évében, 2001-ben volt.

Ami pedig a levél tartalmán túli kérdéseket illeti, arról, hogy az adatbázisokkal mi a helyzet, már napirend előtt hallhattunk. Nem tudjuk, hogy a Fidesz milyen adatbázisokat gyűjt, és mire kívánja ezeket felhasználni. Némiképp aggódunk az alapján a gyakorlat alapján, ahol a fideszes önkormányzatok sorra váltottak le politikai okok miatt kiváló iskolaigazgatókat, intézményvezetőket. (Közbeszólás a Fidesz soraiban.)

Általánosságban pedig azt tudom mondani, hogy tartsa magát távol a politika az iskoláktól és gyerekeinktől! Semmi keresnivalója ott!

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai