Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2020.07.05.21:27:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 158. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:27


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tekintettel arra, hogy általános vita van, és időnként átcsúsztunk a részletkérdésekbe is, én azzal szeretném kezdeni, ami a törvény célja most már több mint egy évtizede, hogy azoknak az önkormányzatoknak nyújt állami segítséget, amelyek önerőből, saját maguk ezt nem tudják megtenni. Ez helyes, és különösen az Európai Unióba való belépés után is fenntartandó cél kell hogy legyen, többek között azért, mert továbbra is lesznek olyan települések, amelyek nem tudnak majd uniós pénzekhez jutni. Ez az egyetlenegy megoldás van arra, hogy pénzhez jussanak. Különösen igaz ez a vízgazdálkodási ágazatban vagy a szemétkezelésben, hulladékgazdálkodásban, ahol nagy regionális projektek futnak az Európai Unió előtt.

Ezért aztán a magam részéről kicsit keveslem a vízgazdálkodási ágazatban a támogatott települések listáját - ez lehetne bővebb is. Egy picit szembe szeretném állítani - nem elvitatva, hogy ezek is nagyon fontosak, és nagyon nagy szükség van rájuk - az oktatási ágazattal, hiszen miközben majd a parlamentben vitatkozunk a többcélú kistérségi társulásról, amelynek az a célja, hogy az oktatási ágazatot mint egy kistérségi társulási formában való önkormányzati közszolgáltatást összenyomja, ebben az esetben kistelepüléseken új óvoda létesül, új általános iskola létesül - ez a kettő valahol ellentmond egymásnak.

És arról is szó volt, talán Göndör képviselő úr felszólalásában, vagy valaki azt mondta, hogy lehetne több is az erre érdemesített önkormányzat. Valóban, ha több olyan település bekerülhetett volna, amely nulla saját erővel kerül be. De ebben csak két kivételezett település, illetve egy megyei önkormányzat van: Csorna, illetve megyei önkormányzatként a Nógrád megyei önkormányzat, amely nulla forinttal is címzett támogatáshoz jut. Ez kissé (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a nem azonos mércével való mérése a dolgoknak, hiszen a megyei önkormányzatok mindig jobban ellátottak, és ez esetben a Nógrád megyei önkormányzat kivételezett helyzetben van a nulla önrésszel. Ezt szerettem volna ehhez hozzátenni.

Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai