Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.11.27.02:29:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

11. ülésnap (2022.06.14.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Oláh Lajos (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OLÁH LAJOS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy miként áll a kormány az önkormányzatokhoz, az, hogy mennyire egyeztet velük, megmutatja, mit gondol a társadalmi együttműködésről.

A Covid ideje alatt már láttuk, hogy önök senkiben nem bíznak, míg Nyugat-Európában támogatták az önkormányzatokat, addig a magyar kormány részéről forráselvétel, megszorítás, titkolózás volt jellemző. Ezzel nem az önkormányzatokat bántották, hanem az ott élő embereket, hisz nekik lett kevesebb a szociális támogatás, kevesebb társasház- és önkormányzatilakás-felújítás lett. 402 forint 48 fillér egy euró, csak azért, hogy mondjuk ki minden egyes lehetséges alkalommal, hogy mennyi a forint/euró árfolyam. Ez a brutális megszorító Orbán-csomag egyik következménye, amely nemcsak az embereket általában, hanem a vállalkozásokat, valamint az önkormányzatokat is érinti. Persze, önök erről a választások előtt egyetlenegy szót sem szóltak.

Erzsébetváros és Terézváros egyéni országgyűlési képviselőjeként aggódom a kerületeinkért, városainkért, településeinkért, és ebben nem vagyok egyedül. Székesfehérvár fideszes polgármestere is aggódik, Cser-Palkovics András úgy nyilatkozott, náluk is gondot okoz, hogy az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodni a rezsiárakat. A villamos energia árának ilyen brutális emelkedését pedig nem tudjuk kigazdálkodni  jelentette ki a fideszes polgármester. De folytatom, hogy lássák képviselőtársaim, az Orbán-csomag milyen károkat okoz. Gémesi György, Gödöllő, illetve Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere ugyancsak aggódik. Tab ugyancsak fideszes polgármestere szó szerint azt mondta: „Három hónap múlva mindenki lába alatt égni fog a talaj.”

Tisztelt kormány, amikor válaszolnak, arra kérem önöket, hogy most ne úgy kezdjék, hogy a Gyurcsány, hanem úgy kezdjék, hogy az Orbán, mert fideszes polgármesterek lázadnak a fideszes kormány politikája ellen. Ők azok, akik tükröt tartanak. és azt mondják, hogy semmilyen egyeztetésre önök nem hajlandók, önök a megszorítások politikáját elkezdték, és látványosan ütik az önkormányzatokat.

Tisztelt Ház! Félő, hogy az Orbán-csomag miatt egyes kistelepüléseken a közvilágítást ki kell kapcsolni éjszaka, nagyobb megyei jogú városoknál milliárdos, kisebb városoknál százmilliós lehet majd a kiesés. Terézvárosnál és Erzsébetvárosnál csak az év hátralévő részében kerületenként 50 millió forintba kerül a rezsi növekedése. Igaza volt a Demokratikus Koalíciónak, miszerint energia-korszerűsítésre kellett volna inkább használni az uniós forrásokat, önök azonban stadionok, értelmetlen luxusberuházások mellett döntöttek, de legalább a miniszterelnök szülőfalujában van kisvasút. A társasházak, lakótelepek felújítása, energetikai korszerűsítése már rég leállt, pedig de jó lett volna, ha önök akkor nem állítják le.

Tisztelt Képviselőtársaim! Komoly bajban van Magyarország. Ezért is kell megerősíteni, ahol csak lehet, az önkormányzati képviselő-testületekben a demokrata mandátumokat, a kerületeket, a településeket vezető demokrata többségeket. Az időközi választásokon induló jelöltjeink, például a józsefvárosi Pityó László és az Erzsébetvárosban Jenei Kevin képviselik a demokrata irányt. Fiatalok, tehetségesek, ők már tudják és értik, hogy az önkormányzatiság, a kerületek működőképessége, szolgáltatásaik, zöldfelületeik fontosak. A házakat járva mindenhova becsöngetnek, és panaszhegyekkel fogadják a jelöltjeinket. Az embereket agyonnyomja az egyre drágább élet, sokaknak már megfizethetetlen a mindennapi kenyér, a hús, a tejtermék, a zöldség és a gyümölcs. Amit a választás előtt kaptak, mind elvitte már az infláció, a rezsi emelkedése. Panaszkodnak az idős emberek, a pályakezdő, családalapítás előtt álló fiatalok, a munkavállalók, gyakorlatilag mindenki, aki nincs a fideszes húsos fazék körül. Bezzeg mindenki más fizethet. Persze, a légitársaságokra, bankokra, vállalatokra kirótt terheket végül az egyszerű emberek fizetik meg. Ebben a helyzetben az önkormányzatok további ellehetetlenítése nem hiba, hanem egyenesen bűn.

Persze, biztosan önök meg tudják mondani azt, hogy miként lehet, hogy Erzsébetvárosban a Fidesz úgy döntött, hogy a korábban a vagyonkezelőnél dolgozó fideszes úriembert indítják el ezen az időközi választáson, aki érintett Schadl György ügyében. Amikor ez a vagyonkezelő nyolc lakást adott el Schadlnek, az önök jelöltje akkor ott dolgozott.

(10.10)

És akkor még egy csoda, tisztelt képviselőtársaim: a Gattyán-párt jelöltje ugyanakkor ennek a vagyonkezelőnek volt a vezérigazgatója. Tehát a Gattyán-párt jelöltje, akit elindít (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az a fideszes jelölt a főnöke volt a Schadl György ügyeiben érintett panama idején, vezérigazgató, a fideszes jelölt pedig ott dolgozott. Köszönöm szépen. Elnézést. (Taps a DK soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai