Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.10.21.07:58:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 92. felszólalás
Felszólaló Czibere Károly
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:43


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én jónak is és felelősségteljesnek is gondolom ezeket a felvetéseket, és szeretném meg is köszönni. Nincs arra időkeret, hogy mindegyikre részletesen kitérjek és választ adjak, de igyekszem néhány sorban azért, itt is visszafelé menve.

A közösségi házak témáját tekintve: minden egyes telepprogramban, amely most indult el, minden egyes programnak része a közösség. Ugyanis a telepprogram új megközelítésben fog most megvalósulni a következő években, alapvetően a helyi közösség fejlesztésén, a helyi közösség erőforrásainak a megerősítésén keresztül, és ennek fontos része az, hogy közösségi helyiség, közösségi terem, közösségi ház legyen. Az elmúlt években is ez egy fontos része volt a fejlesztéseknek, és most is az lesz.

A következő fontos kérdés a FROKK kérdése, tehát a kulturális központ kérdése. Itt képviselő úr bizonyára tájékozódott arról, hogy decemberben a kormány ezt jelentősen megemelte, és a ’18-as költségvetésben ott szerepel a működése. Hiszen úgy tervezzük, hogy ez körülbelül tavasztól, legkésőbb májustól, júniustól el tud indulni, hogyha a beruházás olyan ütemben halad. Tehát az időarányos része a működési forrásoknak ott szerepel a költségvetési törvényben.

A következő kérdés a média, a kultúra, a nyelv és a roma fiatalok kérdése. Mi is azt gondoljuk, hogy a társadalmi integrációnak rendkívül fontos része az, hogy a többségi társadalom és a roma kultúra megbecsülését és értékeit közelítsük egymáshoz. Minél több olyan fórumot biztosítsunk, ahol nem elkülönült társadalmakként tudnak ezek létezni, hanem lehetőséget biztosítunk a kultúrán keresztül arra, hogy a közös út, a közös sors és a közös jövő legyen az, amely meghatározza az egymással élést, nem az egymás mellett élést, és ennek fontos része a kultúra, ahogy ön is említette. Azokat a kulturális pályázatokat ezért írtuk ki, több ilyen hazai finanszírozású és uniós finanszírozású program is van. De hadd utaljak Balog Zoltán miniszter úrnak a bejelentésére március közepén, amikor a „Kapcsolódj be!” programot meghirdette. Rendkívül fontos, hogy a képernyőkön is találkozzunk ezekkel a felkészült roma fiatalokkal. Az ösztöndíjprogram, amelyet ő bejelentett, együtt az MTVA-val, ezt szolgálja. Tehát most folyik ennek a végrehajtása és a lebonyolítása. Azt gondoljuk tehát, hogy mind kulturális tekintetben, mind a média tekintetében jelentős előrelépések történtek.

Hadd utaljak még röviden a telepprogramra és annak hatására az egészségre. Ennek a forrásai alapvetően nem a költségvetési törvényben vagy nemcsak a költségvetési törvényben vannak, hanem a két nagy uniós fejlesztésben. A kormány nemcsak a felzárkóztatási stratégiában rögzítette azt, hogy a hátrányos helyzetű családok lakhatási problémájával kapcsolatban valamit tenni kell, hanem azt lebontotta egy szakpolitikai intézkedéssé, egy szakpolitikai koncepció készült, 2015 augusztusában hagyta jóvá a kormány. Ezt úgy hívjuk röviden, hogy telepstratégia, és azt tartalmazza, hogy mi az az új megközelítés, amelyet a következő években biztosítani kell erre ‑ kö­zösségfejlesztés, diagnózis, a Jelenlét-program, tehát sok olyan eleme van, amelyet ön már biztos, hogy ismer ‑, és ehhez egy 22,5, illetve egy 22,8 milliárdos keretösszegű programot, az egyik az ERFA, tehát a fejlesztő, a beruházási, a másik pedig az ESZA típusú, a kettő együtt tehát majdnem 45 milliárd forint.

Én nagyon bízom abban, hogy több száz szeg­regátum, szegregált városrész, illetve településrész kapcsán tudunk érdemben segíteni, úgy, hogy az aztán hosszú távon fenntartható legyen, hiszen ezeket a forrásokat csak úgy szabad felhasználni, ha a helyi erőforrásokat megerősítjük, hogy aztán a közösség számára, amikor az uniós pénz és a támogatási időszak letelik, utána is ezek az eredmények megmaradjanak.

Én bízom benne, hogy ez a program ezt a célt fogja szolgálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormány­pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai