Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.10.06:30:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

220. ülésnap (2021.11.08.), 221. felszólalás
Felszólaló Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:56


Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Olyan nagyon hosszan már nem fogok hozzászólni, sok mindent elmondtak ellenzéki képviselőtársaim, ugyanakkor mindenképpen fontosnak tartom, hogy én is reagáljak a kormánypárti nyilatkozatokra, illetve az elmúlt időszakban azokra a kijelentésekre, amiket a Fidesz- és a KDNP-frakció irányából hallhattunk.

Azt pontosan tudjuk, hogy a múlt évnek a járvány okozta válság gazdasági, egészségügyi és társadalmi hatásainak a kezeléséről kellett volna szólni, ehhez képest rengeteg rossz és felelőtlen döntést láttunk, nagyon sok olyan problémát, olyan döntést hiányoltunk, amit meg kellett volna hozni, és alapvetően az történt, amit egy évvel korábban már megfogalmaztunk, hogy gyakorlatilag a jövő felélését folytatta a kormány. Láttunk kezeletlenül hagyott súlyos rendszerproblémákat, brutális megszorításokat. Jellemzően ezek az elvonások az önkormányzatokat érintették, ahogy már az hallható is volt képviselőtársaim részéről. Láttuk azt, hogy még súlyos válság idején is a fideszes oligarchák gazdagodásának a fenntartására fordítottak rengeteg pénzt, hasonlóképpen, ahogy idegen érdekeket kiszolgáló beruházások további fenntartására, továbbpörgetésére és ehhez kapcsolódó brutális hitelfelvételekre.

Azt is láthattuk sajnos, hogy a legnehezebb helyzetbe került családokat jobbára cserben hagyták, a súlyosan felelőtlen kormányzati magatartás legsúlyosabb megnyilvánulása volt ez.

(18.10)

Látható volt, kicsit részletesebben szólva, hogy a válság idején, amikor az önkormányzatok voltak a védekezés első számú bástyái, és felelősek voltak, mint ahogy felelősek most is, a legfontosabb közszolgáltatások fenntartásáért, akkor fosztották meg nagyon-nagyon sok milliárd forinttól ezeket a helyhatóságokat, városokat, így nehezítették a járvány elleni védekezést és nehezítették a munkát abban a helyzetben, amikor amúgy is az önkormányzatok rengeteg bevételtől elestek. Látható volt, hogy sorra söpörték le az ellenzéki javaslatokat az álláskeresési járadék idejének és összegének meghosszabbításával kapcsolatban, vagy a különböző olyan, mondjuk, a legnehezebb helyzetbe került kisvállalkozásoknak szóló támogatásokra is gondolva, amelyek szükségesek lettek volna a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak érdemi kezeléséhez.

Párhuzamosan olyan gyalázatos döntéseket hoztak, mint például azt, amikor Mészáros Lőrinc szállodaláncának közel 18 milliárdos támogatást adtak úgy, hogy párhuzamosan az építőipari cégeiből több mint 10 milliárd forint osztalékot kivett. Tehát ebben a helyzetben is az oligarcháik gazdagodását tartották fenn. Sokszor folytatunk vitát ezekről az önök által nemzetinek hívott oligarchákról. Látható volt, hogy amikor nagyon nehéz helyzetbe kerül az ország, még akkor sem lehet ezekre az oligarchákra számítani. De folytatták azokat a beruházásokat, amelyek magyar nemzeti érdekek szempontjából nem levezethetők, és folytatódott az óriási hitelfelvétel, gondolunk itt alapvetően orosz és kínai érdekeket szolgáló beruházásokra, ezekhez egyébként jellemzően nagyon komoly érdekeltség kapcsolódott, amely Mészáros Lőrinc cégeinél jelent meg.

Olyan alapvető problémákkal nem tudtak mit kezdeni, mint az alsóbbrendű úthálózat fejlesztése. Erről is sok-sok vitát folytattunk. Éppen kiment államtitkár úr, de látható a nem olyan régen napvilágot látott adatok alapján, hogy még az elmúlt időkben is nőtt a mellékúthálózatban és általában egyébként az országos közúthálózatban azoknak a szakaszoknak az aránya, amelyek a rossz és a nem megfelelő kategóriába tartoznak. Tehát egyre rosszabb állapotban van a vidéki infrastruktúra, hosszan lehet sorolni a példákat. Olyan intézkedések sorozatát is láthattuk, amelyek egészen hajmeresztők voltak. Például, csak egy példát mondok, hogy a vadászati világkiállításra több pénzt költöttek, mint egy év alatt a mentők költségvetésére, munkájára. Ez egészen hajmeresztő és elképesztő felelőtlenség az önök részéről.

A bizottsági vélemények kapcsán felmerültek a zöldszempontok, a fenntarthatóság kérdései. Elmondhatjuk, hogy olyan fontos rendszerproblémával sem sikerült újra szembenézni az elmúlt költségvetési évben, mint a víziközműszektor, az összeomlás szélére került víziközműszektor támogatása. Az egészséges ivóvízellátás középtávú fenntartásának biztosítása és a vízbázisvédelem az, amely ismét, ebben az évben sem számíthatott a Fidesz-KDNP-szövetségre, illetve a kormányra. Ezért mondtuk tehát, hogy a jövő felélésének a költségvetését terjesztették be, és itt a válságos, járvány sújtotta helyzetben sajnos ezt folytatták, ez volt a fideszes-KDNP-s kormányzás hozadéka és az eredménye.

Azt is elmondhatjuk, hogy teljesen képtelennek bizonyult ez a kormány és a mögötte álló frakciók arra, hogy felismerjék, milyen jellegű alapvető szemléletváltásra van szükség. Nem voltak képesek felismerni azt, hogy ezzel a fajta gazdaságpolitikával nem lehet továbbmenni, ami gyakorlatilag a válság súlyosságához vezetett. Itt egy olyan válságálló gazdaságot kell felépíteni, amely egy valódi patrióta gazdaságpolitikára épít, arra, hogy a legfontosabb szükségleteket helyi termeléssel és regionális együttműködéssel lehessen kielégíteni. Ehelyett önök a magyar emberek pénzét olyan infrastruktúra felépítésére fordítják, amely adott esetben, mondjuk, éppen az olcsó kínai tömegtermékek ideszállítását eredményezi. Tehát teljes mértékben képtelenek egy olyan jellegű kormányzati politikát felépíteni, amely valóban a nemzeti érdekek kiszolgálását jelentené.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, kormányváltásra van szükség, és akkor számíthatunk arra is, hogy végre egy olyan kormánya lesz Magyarországnak, amely felismeri a korunk legfontosabb kihívásait, mint például az éghajlatváltozás és a környezetpusztítás hatásai, képes ezekre érdemi választ adni, és képes egy olyan költségvetést előterjeszteni, majd azt végrehajtani felelős kormányzással, amely valóban ezeknek a céloknak felel meg. Az LMP-frakció természetesen nemmel fog szavazni erre a törvényjavaslatra. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai