Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.06.21:47:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Hadházy Ákos (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:35


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. A költségvetésről már sok jelmondatot hallottunk, tegnap is elmondtam párat; azt gondolom, talán a leginkább azt lehetne mondani, hogy ez a költségvetés nem a munkából élőknek, hanem azoknak a költségvetése, akik mások munkájából élnek, illetve azt is el lehet mondani, hogy ez a csillaggal megjelölt apró betűs rész költségvetése, hiszen hatalmas reklámfelületeken látjuk, hogy mennyire jó lesz itt mindenkinek, de úgy lenne tisztességes, hogyha ezekre kiírnák, hogy ez nem igazán ajánlat, tessék elolvasni az apró betűs részt is, ez a költségvetés az apró betűs rész.

Az egészségügyi kiadásokról szeretnék beszélni, amiről talán mindennél többet elmond, hogy előtte pár héttel, mielőtt megjelent a valódi költségvetési tervezet, előtte néhány nappal, pár héttel egyszerűen a kormánytagok sem tudták eltalálni, hogy mennyi pénz lesz benne. Lázár János mondta azt, hogy 180 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben az egészségügyi sor alatt, az államtitkár pedig azt mondta, hogy majd 150-200 milliárd forinttal lesz több. A végösszeg nagyon sokat mond: 102 milliárd forint lett, egy picivel emelkedett az egészségügyre fordítható összeg. Az azonban, hogy ezek az elvileg meglehetősen befolyásos emberek sem tudták, hogy mennyi pénz lesz ez, az rendkívül sokat elmond. Kicsivel több lesz a pénz, de egyáltalán nem elegendő, és nagyon jól mutatja, hogy a kormánynak minden-minden-minden fontosabb, mint az emberek gyógyulása, mint az emberek élete.

Számokról van egy ilyen vitában szó. Én talán nem a pénzt mondanám először, hanem egy adatot: hogyha összevetjük a 14 legfejlettebb országgal azt az adatot, hogy hányan halnak meg megelőzhető betegségben – vannak olyan betegségek, amelyek megelőzhetők ‑, akkor Magyarországon kétszer annyian halnak meg megelőzhető betegségben. Ennél még rosszabb adat, és még döbbenetesebb, és még többet elmond a magyar helyzetről az, hogy két és félszer többen halnak meg gyógyítható betegségben ‑ tehát olyan betegségben, amelyet meg lehetett volna gyógyítani ‑, Magyarországon, két és félszer többen halnak meg, mint az Unió 14 legfejlettebb országában.

Ez a költségvetés egyik problémára sem ad gyógyírt ‑ hogy stílusosan mondjuk ‑, sem a megelőzéssel, sem a gyógyítással nem törődik úgy, hogy bármilyen előrelépés lenne 2018-ban, pedig magának a megelőzésnek is igenis vannak pénzügyi vonzatai, hiszen ehhez is kell pénz. Egyetlenegy adatot hadd mondjak: Magyarországon tízezer ember hal meg, tízezer ember hal meg ‑ és ebben konszenzus van a szakmai résztvevői között, tízezer ember hal meg ‑ a légszennyezettség miatt, tavaly januárban volt eddig a legmagasabb a halálozási statisztika.

(10.50)

Az influenzával hozzák kapcsolatba, de az influenzával és az ezzel együtt jelentkező, egészen kirívó környezetszennyezési, légszennyezettségi adatokkal hozzák ezt összefüggésbe. Tehát amikor önök itt számokkal játszanak, számokkal spórolnak és az egészségügyön, a megelőzésen spórolnak, akkor iga­zán ezerszámra lehet mérni azoknak a halálos áldozatoknak a számát, ami a kormány alibipo­li­ti­ká­ja miatt ennyi, és amelyik egy valódi politizálás esetén jóval alacsonyabb szám is lehetne. Természetesen azt hiszem, ma már mindenki számára egyértelmű, hogy ha nem a megelőzést, hanem a gyógyítást nézzük, akkor tudjuk, hogy mennyire kevés a pénz az egészségügyben. Erre sem ad megoldást ez a költségvetés.

Tegnap orvosnál voltam, éppen akkor kapta meg a nővér a bérjegyzékét. Szerintem sejtette, hogy ki vagyok, és nem véletlenül mondta azt el, hogy 166 ezer forint a kézhez kapott bére. Húsz éve dolgozik, ebből 15 évet traumatológián, kifejezetten nehéz körülmények között dolgozott ez a nővér, és 166 ezer forint a bére. Nem hoz igazán változást a kormány. Ugyan már évek óta mondja, hogy mekkora emelések vannak, de nagyon jól tudják az ott dolgozók, hogy ugyan valóban elvileg, papíron van némi emelkedés, de azt utána a pótlékokban, a túlórák lehetőségének a csökkentésében és egyéb módon lecsökkentik. Tehát valójában, amit kézhez kapnak ezek az emberek, az nem nagyon növekszik. Látjuk azt, hogy hogyan jártak a mentősök. Látjuk azt, hogy a kórházakban dolgoznak olyanok is, akik nem közvetlenül a beteg mellett dolgoznak, ezek béréhez még tervekben sem nyúl hozzá a költségvetés.

Arról is kell beszélni: az, hogy ez a magyar egészségügy rogyadozó épülete még úgy-ahogy áll és ilyen anyagi körülmények között még úgy-ahogy áll, rengeteg szakember hatalmas munkájának a következménye. Ezeket a szakembereket most lehetetleníti el szép csendben a kormány. Addig, amíg beszélünk, nyilvánvalóan valódi probléma a menekültprobléma, és nyilvánvalóan ezek is veszélyek, de amíg ezekről beszélünk heteket, hónapokat, éveket, addig szép csendben a kormány megszünteti magát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, megszüntet egy sor háttérintézményt, az ÁNTSZ-t gyakorlatilag beszántotta. Mindig azt mondja, hogy ez majd anyagilag mennyire jó lesz. Nem látjuk semmi jelét annak, hogy ezeknek az intézményeknek a szétverése, a szisztémás, módszeres és indokolhatatlan, megindokolhatatlan szétverése miért lenne jó. Arra viszont jó, hogy azok a szakemberek, akik a gyalázatos pénzügyi helyzet ellenére még mindent megpróbálva megpróbálják megszervezni az egészségügyet, ezek a szakemberek is eltávozzanak erről a területről.

Végül: az egészségügy pénzügyi helyzetéről nagyon sokat lehetne beszélni, de azt hiszem, hogy nem a beszéd a fontos, hanem aki ebben kételkedik, az menjen el a rendelőkbe, menjen el kórházakba. Összeszámoltam, az elmúlt hetekben tájékozódásképpen tíz ilyen intézménynek mentem el a mosdójába. Egyikben sem volt vécépapír, és egyikben sem volt fertőtlenítő, kézfertőtlenítő. Azt hiszem, ez minden számnál többet mond. Az LMP javasolni fogja egy célirányos fejlesztési alap létrehozását, amelyből ezekre az alapvető higiéniai eszközökre lehessen költeni.

Gyalázatos az, hogy van egy olyan kormányunk, amely már majdnem hét éve kormányoz, és nem tudta megoldani azt, hogy a kórházak mosdóiban legyen vécépapír és kézfertőtlenítő. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai