Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.09.17.11:14:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 82. felszólalás
Felszólaló Szilágyi György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Dankó Béla képviselő úr felszólalására szeretnék reagálni. Képviselő úr azt mondta, hogy 1 forint sportra költött pénz körülbelül 4 forint hasznot hoz. Ez valóban helyes szám, ha a nemzetközi viszonylatokat vesszük figyelembe, normális országokban 1 forint sportra költött pénz nagyjából 4 forintot hoz.

De itt, Magyarországon a magyar költségvetésről beszélünk, és ez egy erős csúsztatás. Azt is elmondom, hogy miért. Azért, mert más országokban azt az 1 forintot valóban ráköltik a sportra, nálunk nem költik rá a sportra azt az 1 forintot, hiszen 1 forint sportra költött pénz nálunk nagyjából 30 fillért jelenthet, ha figyelembe vesszük a korrupciós rátát. Ráadásul a különböző stadionépítéseket nem a sportra költött pénznek számolják, és ebben a kormány élen járt az elmúlt időszakban, hiszen nincs még egy olyan gazdag ország a világon, ahol, mondjuk, két kilométeres körzeten belül három szupermodern stadiont építenének fel.

Ugye, ha a Puskástól elmegyünk az Üllői útig, akkor ez lesz a helyzet jelen pillanatban, ami nem biztos, hogy az egészséges életmódot fogja elősegíteni, amikor ezeket a létesítményeket kizárólag az élsportra fordítjuk. Ráadásul ezeknél az építkezéseknél nem átlátható és koncepciótlan is véleményünk szerint, hiszen még nagyon sok pénzt kell majd rákölteni, amit szintén a sporthoz vesznek, azokért a hibákért, mint például a Dagály esetében, ahol még mindig nincs üzemeltetője a Dagály arénának. Kérdés, hogy ez mennyibe fog kerülni az adófizető állampolgároknak.

A másik: a sportfejlesztéseket és a taót említette. A taónál ugyanez a helyzet, hiszen a taót is a sportra fordított pénzeknek veszik, és ez a korrupció melegágya. Ön is nagyon jól tudja, hogy nincs ellenőrzés, hogy visszaélnek vele, hogy a különböző szakági sportszövetségeknél csak fideszes vezetők ülnek, és amit lehet, ellopnak ebből a pénzből, és nem az utánpótlás-nevelésre fordítják, vagy nem azzal foglalkoznak.

Ön azt mondta, hogy stratégiai ágazat a sport. Elég szégyen az, hogy a sport népszerűsítésére folyamatosan, ebben az évben is nagy komoly 25 millió forintot kívánnak fordítani. 25 millió forint a sport népszerűsítésére! Szerintem ez felháborító. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai