Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2022.12.10.07:06:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 152. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Burány Sándor képviselő úrtól nem szokatlan az, hogy olyan állításokat tesz a magyar parlament épületében, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az igazsággal és a valósággal.

Banai Péter államtitkár úr már kitért arra, hogy valóban egyedülálló módon az alkotmányban, az Alaptörvényben rögzítette a magyar parlament azt, hogy a mindenkori magyar kormány igenis köteles olyan költségvetést benyújtani a parlament elé, amely csökkenő hiánnyal kalkulál.

Burány Sándor most is azt állítja, hogy különböző trükköket alkalmazunk annak érdekében, hogy ezt be tudjuk tartani. Ez persze nem igaz. Azt állítja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jóval elmarad attól, amiről kommunikációban beszélünk.

Felhívnám a figyelmét arra, képviselő úr, hogy nézzen körül egy kicsit a világban. A legnagyobb támadóink, akik a magyar gazdasági fordulat legnagyobb kritikusai voltak, maga az Európai Bizottság, az IMF, elismerték évről évre, ahogy haladtunk előre és ahogy a konvergenciaprogramot teljesítettük, amit egyeztettünk egyébként, és amelynek a számai hitelesek voltak, és amiről Banai államtitkár úr beszél, nemcsak a befektetők szempontjából, hanem az Európai Bizottsággal való tárgyalásoknál is kiderült az, hogy amíg még fenntartásaik voltak az első években a magyar költségvetés hitelességét illetően… ‑ amit önöknek köszönhetnek, képviselő úr, önöknek köszönhetnek, hiszen önök csaltak és önök trükköztek a számokkal, ami mára kiderült. Átverték az Európai Bizottságot. Olyan hazug számokat tettek le az asztalra Veres János pénzügyminisztersége idején, amiről feketén fehéren kiderült, hogy köszönőviszonyban nem voltak a valósággal.

Időre volt szükség ahhoz sajnos az önök áldásos tevékenységének köszönhetően, hogy végre a magyar kormány által beadott és az Európai Bizottsággal egyeztetett számok hitelesnek tűnjenek. Mára ez a hitelességi probléma megszűnt (Burány Sándor: Nem igaz! Pontosak voltak a számok! ‑ Az elnök csenget.), és az összes nemzetközi hitelminősítő felminősítette az országot, és elismeri azt a gazdasági teljesítményt, amit letettünk az asztalra. Köszönöm szépen a türelmet, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai