Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2024.07.15.17:37:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2023.09.25.), 59. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:01


Felszólalások:  Előző  59  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Továbbra is a veszélyek korát éljük. Tőlünk keletre 19 hónapja dúl az orosz-ukrán háború. A frontok megmerevedtek; a harcok egyre intenzívebbek; a felek egyre elkeseredettebb harcot vívnak egymással, miközben több százezerre tehető a halottak és a sebesültek száma.

A háború mellett ugyanakkor tőlünk délre továbbra is egy másik veszély fenyegeti hazánkat: az illegális migráció. Sajnos ismét aggasztó mértékben emelkedik az illegális határátlépési kísérletek száma, és növekszik az embercsempész-hálózatok aktivitása is. Idén már 120 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök, és mintegy 800 embercsempészt fogtak el. Volt, hogy egy 180 tagú csoport egyszerre hatolt be Ásotthalomnál a kerítésen keresztül, ami jelzi, hogy nagyszámú, agresszív, embercsempészek által vezetett csoportok jelentek meg, amelyek mindenáron szeretnének bejutni az Európai Unió területére. Kijelenthetjük, hogy az operatív helyzet jelentősen romlott az elmúlt hónapokban. Szerb területen rendszeressé váltak a bűnbandák összetűzései: késekkel, pisztolyokkal, néha sorozatlövő fegyverekkel felszerelkezve egymásnak esnek a migránsok, legutóbb pedig kézigránáttal támadtak egy lakóházra.

(16.40)

Erőszak és durva agresszió van a határkerítésnél is. Éles lőfegyverekkel, csúzlikkal, betonrudakkal jönnek a bevándorlók, ezért azok, akik szolgálatot teljesítenek a határon, mindennap közvetlen életveszélyben vannak. Innen is szeretném megköszönni rendőreink és határvadászaink áldozatos helytállását és szolgálatát.

Tisztelt Ház! A déli határszakaszon kívül azonban Brüsszelben is újra meg újra meg kell küzdenünk az illegális migrációval. Sajnos továbbra is működik az az abszurd koalíció, ami az embercsempészekből, a fizetett jogvédők csapatából és az Unió vezetőinek egy részéből áll. Emlékezhetünk, hogy június végén az uniós belügyminiszterek tanácsának brüsszeli ülésén elfogadták annak a mechanizmusnak a jogszabálytervezetét, amely rögzíti, miként kellene szétosztani a bevándorlókat az Unió tagállamai között. Magyarul, ez ismét nem más, mint a migránskvóta, amelyet korábban már többször megpróbáltak áterőltetni a tagállamokon. A tervek szerint az elosztást elutasító államok büntetést kapnának, be nem fogadott migránsonként 8 millió forintot. Ez továbbra is felháborító! Közben nyomás alatt áll az egész Balkán, kaotikus állapotok vannak az olasz tengeri kikötőkben, Róma és Párizs tovább szigorít, a szlovákok és a lengyelek megoldást sürgetnek. Közös európai szintű fellépésre lenne szükség, de az Európai Bizottság még mindig a szétosztást erőlteti. Ez is azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával.

Mi azonban nem engedjük, hogy Brüsszel erőszakkal bevándorló országot csináljon Magyarországból. A magyarok többször jelezték, hogy nem kérnek a migrációból, és elutasítják a kötelező betelepítéseket. A 2016-os népszavazáson is világosan kinyilvánítottuk a véleményünket: a magyarok 98 százaléka nemet mondott a kötelező kvótákra. Mi tiszteletben tartjuk a magyar emberek véleményét, ezért továbbra is elutasítjuk a kötelező kvóta bevezetését.

Tisztelt Ház! A minap egy német európai parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy ha a lengyel választásokon az ellenzék nyer, akkor el fogják fogadni az új migránspaktumot. Ne legyenek kétségeink, a magyar baloldal is így tett volna, ha tavaly többségbe kerül. Százszor is letagadták a probléma létezését, de a guruló dollárokért cserébe bevándorlóországot csinálnának hazánkból. A dollárbaloldal eddig is minden olyan ötletet lelkesen támogatott, ami a migránsok kötelező szétosztásával kapcsolatos. A baloldalt nem érdekli a magyarok véleménye, ők a guruló dollárokért cserébe továbbra is migrációpártiak. Az Európai Parlamentben a magyar baloldal mindegyik képviselője támogatta a migránsok kötelező szétosztására vonatkozó összes javaslatot. Brüsszel és a magyar baloldal továbbra sem megállítani, hanem megszervezni akarja a migrációt.

A magyarok számára ez elfogadhatatlan. Magyarország 2015 óta már több mint 1 millió migránst tartóztatott fel a határainál. Az egyre nagyobb és veszélyesebb migrációs hullámok miatt frakciónk javasolja, hogy a kormány kezdeményezzen további határvédelmi intézkedéseket. Frakciónk továbbra is teljes erejével támogatja a kormány illegális migrációval szembeni harcát. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  59  Következő    Ülésnap adatai