Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2024.07.15.16:22:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

75. ülésnap (2023.07.03.), 36. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:57


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Már egy hete vált nyilvánossá a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló nemzetbiztonsági jelentés. A titkosítás feloldása helyes, a magyar választóknak méltán tudniuk kell az elmúlt 30 év legdurvább külföldi beavatkozási kísérletéről.

Az már korábban kiderült, hogy a Biden-adminisztrációhoz köthető üzleti körök milliárdokkal igyekeztek beszállni a magyar választási kampányba. A teljes baloldal  Márki-Zay Pétertől Gyurcsány Ferencig  részesült a guruló dollárokból, és ezeket a kampányra költötték, a törvényeket megkerülve. Ez súlyos beavatkozás Magyarország szuverenitásába, a magyar választásokba. A teljes magyar baloldal tehát dollárra próbálta váltani a hazáját. (Balla György: Úgy van!)

Tisztelt Ház! A legfrissebb jelentés Karácsony Gergely főpolgármester érintettségét is bebizonyította. Mint kiderült, valakik több mint 500 millióval támogatták Karácsony 99 nevű mozgalmát, ráadásul készpénzben. Párttársa, Perjés Gábor, egyedüli befizetőként 19 részletben fizette be a pénzt hol forintban, hol euróban, hol angol fontban. Egy hétköznapi ember több tízmilliónyi valutát fizetett be több részletben készpénzben, valószínűleg különböző helyeken, de biztosan ugyanarra a számlára, miközben neki sohasem volt ennyi pénze. Mondjuk úgy, hogy ez minimum szokatlan.

Karácsony Gergelynek számot kell adnia arról, honnan jött ez az 500 millió forintnyi készpénzes támogatás. Az eddigi magyarázata meglehetősen nevetséges. Úgy tűnik, azt nem is maga írta, sokkal inkább Gyurcsány Ferenc diktálta. Akkora sületlenségeket tartalmaz, hogy nincs élő ember, aki azt elhiggye. A főpolgármester azt állítja ugyanis, hogy a több mint 500 millió forintnyi, többféle valutából álló készpénzt a 99 Mozgalom zárt adománygyűjtő ládájával gyűjtötték össze, ami a mozgalom honlapján egyáltalán nem volt feltüntetve.

Mennyire életszerű, hogy a több százmilliónyi támogatást külföldi valutában, készpénzben adják úgy, hogy napjainkban már mindenki utal? Hát, semennyire! Ezért a tisztánlátás kedvéért pénteken a Fidesz-KDNP a legfőbb ügyészhez és a pénzügyminiszterhez fordult Karácsony készpénzes támogatása miatt. Szeretnénk tudni, érkezette bejelentés pénzmosás gyanújáról.

Az is felvet kérdéseket, hogy a főpolgármester azt állítja, hogy magyar adományozóktól gyűjtöttek. De akkor hogy lehet, hogy az összeg nagy része euróban és fontban volt? Hogy lehetett adományozni, ha a mozgalom honlapján semmilyen jelzés nem volt arról, hogy hová várják az adományokat?

Tisztelt Ház! A baloldal külföldről fogadott el pénzt. Ezt nem lehet! Ebből a pénzből csináltak kampányt, amit a törvények tiltanak. Ilyenkor a szabály világos: az elfogadott pénz akár kétszeresét is vissza kell fizetni. A baloldal még azzal is trükközött egyébként, hogy melyik szervezetnek miként és hogyan folyassa ki ezeket a pénzeket. Annak a 6-8 úgynevezett mikroadományozónak, akik az Egyesült Államok baloldali milliárdosai közül finanszírozzák a magyar baloldalt, rá kell döbbenniük, hogy ők, a magyar baloldal még a támogatói pénzt is ellopják.

Tisztelt Ház! Az elmúlt 33 évben konszenzus volt a politikai pártok között abban, hogy külföldi pénzből nem lehet politikai kampányt finanszírozni, ezáltal hatalomhoz jutni, ugyanis az az ország szuverenitásának a feladását jelenti. (Zaj.  Az elnök csenget.) Ezt a konszenzust a baloldal felrúgta. Ha ők nyerték volna a választást, akkor a finanszírozóik benyújtották volna a számlát. Ez komoly történelmi bűne a baloldali politikusoknak.

Összességében: a dollárbaloldal ügye súlyos veszély Magyarország szuverenitására nézve, ami ellen fel kell lépni. A külföldi pártfinanszírozás tilalmát egyértelműen rögzíti jelenleg is a törvény, világosak a szabályok, de vannak joghézagok, amelyeket a baloldal felhasznált. Ezt nem fogjuk engedni, a törvényeket módosítjuk. A vonatkozó szigorítás előkészítési szakaszban van, nem fogjuk hagyni, hogy a baloldal joghézagokat használjon ki és külföldi befolyásnak tegye ki hazánkat.

A kormány továbbra is számíthat a Fidesz-frakcióra a nemzeti szuverenitásunk megvédésében. Frakciónk teljes erejével támogatja a kormányt a külföldi befolyásolási kísérletek elhárításában. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai