Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.10.26.13:24:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 36. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:59


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az LMP-nek ugyan nincsenek itt a képviselői, de muszáj reagálni egyrészt a tegnapi vezérszónoki hozzászólásukra, most pedig Hadházy Ákos képviselő úr hozzászólására.

Amikor tegnap a vezérszónokuk elmondta a hozzászólását, én úgy éreztem, hogy kimegyünk innen a parlamentből, és már nincs is élet ezen a Házon kívül ‑ olyan siralmasan mutatta be az ország helyzetét és a jövő évi költségvetést, annak ellenére, hogy folyamatosan növekszik a gazdaság, a bérek, a fejlesztések. Úgy mutatta be képviselő asszony, frakcióvezető asszony a magyarországi helyzetet, mintha itt már vége lenne mindennek, s ehhez ma csatlakozott Hadházy Ákos is. S nem tudok mást mondani, azt hazudta, hogy nem lesz további fejlesztés, illetve növekmény az egészségügy területén. 102 milliárd forinttal fog növekedni ‑ próbálom nekik mondani, de nincsenek itt, mert csak akkor vannak bent, amikor elmondják a gondolataikat, a hazugságaikat és minden más dolgot, majd azt követően itt hagyják az üléstermet, és vitatkozni nem akarnak.

(11.30)

102 milliárd forinttal fog nőni az egészségügy költségvetése 2018-ban. Ez népegészségügyi szűrésekre, kórházi beruházásokra, hangsúlyozom, budapesti beruházásokra is megy. Hatalmas nagy és pozitív változások történnek ennek keretében. Béremelések és eszközbeszerzések lesznek. Ha valaki azt mondja ezek után, hogy nem történik változás, és egyébként az elmúlt években nem történt hatalmas nagy változás a fejlesztések, béremelések kapcsán az egészségügyben, az egyszerűen nem ebben a világban él.

Az egy más kérdés, hogy az egészségügy területén mindenkinek, aki beteg, vagy beteg rokona, ismerőse van, van fájdalma. Azt is látja, hogy vannak nehézségek. Azt is látja, hogy vannak problémák, adott esetben bajok. De letagadni azt, hogy az elmúlt évek során és ebben az évben is mekkora fejlesztések voltak, akár a bér területén, akár az épületállományban és az eszközök beszerzésében, az egyszerűen nem igaz. Ugyanezt teszik a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Még egyszer hangsúlyozom, 102 milliárd forinttal emelkedik az egészségügyi költségvetés.

És egy kicsit a szocialistákhoz is szeretnék szólni. Ők azzal vádolják a költségvetést, hogy ez a gazdagoké, nem a szegényeket vagy rászorultakat, elesettek segíti. Szeretném kiemelni, hogy valóban, ez a munkából élők költségvetése. Az elmúlt évek során 700 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint az önök kormányzása alatt, ha azt egyáltalán kormányzásnak lehet nevezni. Ehhez képest a 700 ezerrel több ember és sok-sok millió ember munkájának eredményeképpen hatalmas nagy és pozitív változásokat tudtunk elindítani és fogjuk továbbvinni a jövő évi költségvetésben a rászorultak és elesettek irányában is.

Ebből néhányat hadd soroljak fel, hiszen minden területet és minden embert érinti. Érinti a rászorultakat a minimálbér további emelése 8 százalékkal. Nem tudom, ezt miért akarják elvitatni, miért mondják azt, hogy ez semmi. Hiszen ez egy óriási lépés, főleg az ideivel együtt. Ráadásul, miután az idei még magasabb volt, az emelés alapja ilyen értelemben magasabb, tehát összességében két év alatt hatalmas nagy változás történik. De ha megnézzük, hogy a 2010-es számokhoz, az önök kormányzásához képest nagyon jelentős a változás a minimálbér és a garantált minimálbér esetében is.

Önök azt tették annak idején, hogy a gyermekes családokat meghúzták, elvették a két- és egygyermekes családoktól a családi adókedvezményt, a három- és többgyermekeseknél pedig lecsökkentették minimális összegre. Ez az, ami óriási nagy változást indított el a 2010-es kormányváltás óta, és ez folytatódik. Szeretném kiemelni, hogy jövőre is a kétgyermekes családok adókedvezménye tovább változik. Önök ezt nem akarják segíteni, nem akarják támogatni.

És itt mondom el, hogy nagyságrendileg az önök családtámogatási támogatási rendszerében 900 milliárdnál épphogy magasabb összeg volt, jövőre ez az összeg eléri az 1900 milliárd forintot, azaz több mint megkétszereződik. Ha erre azt mondják, hogy ez semmi, ha ez nem változás, akkor komolyan mondom, valahová vissza kéne íratni magukat matematikaórára alsó tagozatba.

De ugyanígy fontos kiemelni a családi otthonteremtési kedvezményt is. Jövőre már 226 milliárd forint áll rendelkezésre. Tudják, szocialisták, önök szüntették meg annak idején a családi kedvezményeket az otthonteremtésre, önök voltak azok, akik szétverték, és belehajszolták, belehergelték az embereket a deviza- és hitelfelvételbe, aminek következményeit sajnos még most is sokan nyögik. Még egyszer hangsúlyozom, otthonteremtésre 226 milliárd forintot fog jövőre már a kormány támogatásként adni.

Önök sokszor kétségbe vonják a bölcsődei ellátások mértékét. Szeretném fölolvasni a számokat: 2010-ben 11,1 milliárd volt a támogatás, 2017-ben már 16,5 milliárd és jövőre 37 milliárd forint. Óriási nagy a változás, óriási nagy az előrelépés, és ez támogatja a munkába visszamenő édesanyákat, de támogatja a rászorultabb, elesettebb családok gyermekellátásának lehetőségeit.

Ingyenes, illetve kedvezményes étkeztetés. Az önök frakciótársa nemegyszer föláll, és világvége-hangulatban elmondja, hogy hány százezer ember éhezik ebben az országban, hány százezer gyermek éhezik ebben az országban. Csak szeretném önöknek jelezni, az önök kormányzása alatt, 2010-ig 32 milliárd forint volt ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre, az idén ez a szám már elérte a 74 milliárd forintot.

Jövőre tovább folytatódik ez a támogatási emelkedés, majdnem eléri a 80 milliárd forintot, összesen 79,3 milliárd forintból fogjuk támogatni az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetést, amelyen belül egyébként ugyanilyen hatalmas nagy mértékben nőtt, az önök kormányzásához képest 2,5-szeresére nőtt a nyári, illetve a szünidei gyermekétkeztetés, hiszen önök alatt 2,4 milliárd forint volt ez az összeg, jövőre, 2018-ra 6,7 milliárd forintot fogunk fordítani erre. Nagyon kérem önöket, négyen itt vannak a frakciójukból, jelezzék ezt Bangóné képviselő asszonynak és a többieknek is, akik sorra belehazudják a médiába, hogy nem kapják meg a gyermekétkeztetésre az iskolák, óvodák és köznevelési intézmények általában a támogatást. Nem igaz! Az önök kormányzásához képest 2,5-szeresére emelkedett ez a támogatás.

Folytathatnám a sort az ingyenes tankönyvvel. Jövőre már több mint egymillió tanuló kap ingyenes tankönyvet, ez a tanulók 85 százaléka. Önöknél ehhez képest csak töredéke volt a támogatás.

Szeretnék még egy dolgot kiemelni, ami az önök, hogy mondjam, kedvenc területe, legalábbis egy ideig az volt, csak hát nem tudnak érveket fölhozni ott sem. Ez pedig a nyugdíjasok kérdése. Folytatni fogjuk a „Nők 40” programot, amit önök nem támogattak, pedig most már közel 200 ezer embert elért. 3 százalékkal emelkednek 2018-ban a nyugdíjak. Nyilván ez teljes mértékben nyomon követi a várható inflációt.

De hozzáteszem, és ezt fontos hangsúlyozni: 2010 óta, annak ellenére, hogy mi azt vállaltuk mindig, hogy reálértéken megtartjuk a nyugdíjakat, 10 százalékkal emelkedett reálértékben a nyugdíjak vásárlóértéke. Mi ez, ha nem több, mint amit önök tettek? Mi ez, ha nem több a nyugdíjasok irányában és a nyugdíjas emberek érdekében, akik abszolút megérdemlik ezt a támogatásemelkedést, ahhoz képest, amit önök csináltak? Hiszen akár a 13. havi nyugdíj elvételével, akár a rezsiárak elszabadulásával, akár bármilyen intézkedésükkel csak rontottak a nyugdíjasok életén.

Hozzáteszem Mesterházy képviselő úrnak, aki részese volt ennek a 2010 előtti időszaknak, hogy 2017-ben is és ugyanúgy 2018-ban is nyugdíjprémiumra számíthatnak a nyugdíjasok. (Mesterházy Attila: Ki hozta meg a törvényt? Ti hoztátok?) Ami annyit jelent, hogy az előbb említett 10 százalékos emelést, még egyszer elismétlem, csak az ért, hogy Mesterházy Attila még egyszer hallja, a nyugdíjasok idén is számolhatnak nyugdíjprémiummal, és ugyanúgy a 2018-as évben is számíthatnak novemberben nyugdíjprémiumra.

Mindezeket azért mondtam el, mert olyan vádak, olyan hangzatos szavak hangzanak el ellenzéki padsorokból, leginkább a szocialisták és az LMP részéről, ha valaki meghall a parlamenten kívül, úgy, hogy csak épp bekapcsolja a közvetítést, vagy valamilyen módon értesül arról, hogy itt költségvetési vita folyik a Parlament falai között, mintha itt világvége lenne; mintha mindenki jóval rosszabbul élne; mintha mindenki nemhogy előre léphetne, hanem pontosan visszafelé kellene lépnie; mintha a gazdaság nem emelkedne, amit egyébként nemcsak mi mondunk, hanem sorra ismerik el nemzetközi szervezetek is.

Legyenek szívesek egy kicsit reálisabban nézni az egész költségvetést. Legyenek szívesek elismerni azt a 6-7 éves eredményt, amit nemcsak ez a kormány, hanem a magyar emberek milliói értek el, és ne vitassák el azt a lehetőséget, azt a fantasztikus változást, ami történik, nyugodtan kimondhatjuk, az egészségügy, a köznevelés és általában az elesett emberek, illetve hozzáteszem, a családok érdekében. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai