Bizottsági arcképcsarnok

Készült: 2021.09.17.11:56:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2017.05.18.), 56. felszólalás
Felszólaló Szilágyi György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Államtitkár asszonyra szeretnék reagálni. Államtitkár asszony felsorolt egy csomó programot, ami a fiataloknak szól. Csak az a probléma, tudja, államtitkár asszony, az elmúlt hét évben azt kellett tapasztalni, hogy bármilyen programokat indítanak el, ezek a programok ‑ valamennyi programról beszélünk, nemcsak a fiataloknak szóló programokról ‑ a korrupció melegágyai. Hiszen arra használják fel ezeket a programokat, hogy különböző fideszeseknek juttassanak állami pénzeket, és nem a tényleges problémákra fókuszálnak ezekkel a programokkal, hiszen nagyon szép dolog, és valóban szükség is van például közösségi térre a fiataloknak, csak azoknak a fiataloknak, akik kilátástalan helyzetben vannak Magyarországon, a legkisebb problémájuk az, hogy van-e nekik közösségi tér vagy nincs.

Az pedig, hogy mennyien mentek el az országból ‑ és államtitkár asszony mondta, hogy mi nem tudhatunk erről ‑, önöknek jó lenne, ha tudnának arról, hogy vajon hány fiatal hagyta el az országot, csupán gazdasági okokból, és nem azért, mert kalandvágyból elmentek, mondjuk, az Európai Unióba, hanem azért, mert sokkal jobban keresnek kint, mint Magyarországon. Ezzel kellene foglalkozniuk. És önök mit tettek ezzel kapcsolatban? Indítottak, államtitkár asszony, programokat. Olyan programokat indítottak, hogy hozzák haza ezeket a fiatalokat. Volt egy ilyen program, 100 millió forintot költöttek rá, hazahoztak belőle 105 embert. 990 ezer forintba került egy embernek a hazahozatala, akiket utána menekültstátuszba helyeztek szinte magyar állampolgárokként. Nézni kellene a híreket, mert sajnos ez volt!

Vagy nézzük a másik programot, amikor fiatal vállalkozókat csábítottak haza, és azt mondták, nekik, hogy 3 millió forintot adnak ezeknek az embereknek, cégeket alapíttattak velük, még nehezebb helyzetbe sodorták őket, mint amilyen helyzetben voltak, hiszen a járulékokat fizetni kellett. És másfél év nem volt önöknek arra elég, hogy ezt a programot elindítsák, és azokat a startupokat, vagy azokat a fiatalokat, akik tehetségesek, és valamilyen vállalkozásba akartak kezdeni, támogassák. A mai napig nem támogatják.

Ha ezt sem hiszi el, államtitkár asszony, akkor kérdezze meg Varga Mihályt, aki most rendelt el pont ebben az ügyben egyébként egy vizsgálatot a minisztériumnál. Hiszen valószínűleg ő is úgy ítélte meg, hogy ez nem megfelelő, ahogy önök a programokat kezelik. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai