Készült: 2021.09.17.12:23:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

39. ülésnap (2018.11.13.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Én is köszönöm az ön közreműködését is, tisztelt képviselő úr, hogy ezek a stratégiai partneri megállapodások létrejöttek. Bízunk benne, hogy megújulhatnak, hiszen nagyon fontos, hogy minden cukorbeteg számára, minden, cukorbeteget magában foglaló család számára a kormány érezhető segítséget nyújtson abban is, amit ön is elmondott, hogy megelőzzük azt, hogy bizonyos típusú betegségek a későbbiekben kialakuljanak.620 ezer olyan polgártársunk van, aki rendszeresen valamely cukorbetegség kezelésére hivatott gyógyszert vált ki. Ebből évente átlagosan 170 ezren vannak azok, akik valamilyen inzulinkezelést is kapnak. Ha az elmúlt tíz évben nézzük a gyógyszerkasszából a részükre nyújtott, kifizetett támogatásokat, akkor azt láthatjuk, hogy az antidiabetikumok esetében 5,5 milliárd forintról 15 milliárd forintra nőtt az az összeg, amit rendelkezésre tudtunk bocsátani, tehát megháromszoroztuk a támogatás mértékét. Ez nyilván a növekvő felismert cukorbetegségekkel is összefüggésben van. Ha szintén tízéves távban nézzük az inzulinra kifizetett tb-támogatásokat, akkor azt láthatjuk, hogy 13,5 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt ez az összeg. Itt is egy közel kétszeres összegről beszélhetünk. Ennyi többletforrást biztosított a kormány. A cukorbetegek ellátása pedig 2010 óta 35,5 milliárd forintról 48,2 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 36 százalékkal fordítunk többet arra, hogy minél inkább meg tudják őrizni az életmódjukat, az egészségüket azok is, akik cukorbetegséggel küzdenek.

Fontos, hogy az adójogszabályokban is igyekeztünk kedvezményeket érvényesíteni. A cukorbetegek életkörülményeinek javítása érdekében támogatásuk adójogszabályokban is biztosított. Az 1-es és 2-es diabéteszben szenvedő betegek az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendelet szerinti kedvezmény igénybevételére jogosultak. A gyermekek esetében a betegség emelt összegű családi pótlékra jogosít a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szabályozása alapján.

Ahogy ön is mondta, képviselő úr, nem csak a kezelés fontos. Az előző számokból és adatokból látható volt, hogy mind a megnövekedett családi kiadásokhoz is igyekszünk többlet-adókedvezményt adni, többlettámogatást is nyújtani a cukorbeteg gyermekek után, többlettámogatást nyújtani a társadalombiztosítási kasszán keresztül a gyógyszerköltségekhez, de igyekszünk a megelőzésre is odafigyelni. Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” stratégiánk a cukorbetegség és az elhízás növekedésének a megállítását tűzte ki célul. Ennek a végrehajtásaként elfogadott a kormány már táplálkozás-egészségügyi jogszabálycsomagot, népegészségügyi termékadóról vagy chipsadóról szóló jogszabályokat, az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásáról szóló jogszabályokat, illetve a közétkeztetési rendeletnek is elfogadtuk a módosítását, amely egészségesebbé teszi azokat az ételeket, amely ételekhez a gyerekek a bölcsődében, az óvodában és az iskolában hozzászoknak.

Az egészséges táplálkozás szempontjából fontos, hogy a közétkeztetésben a választék bővüljön, és egészségesebb ételekhez szokjanak hozzá a fiatalok. Ön is említette a mindennapos testnevelést. Ennek a tanrendbe építése szintén segít az egészségesebb életmódhoz való hozzászokáshoz. Ki-ki megtalálhatja azt a sportot, amit utána szenvedélyként űzhet egy életen keresztül, ki-ki hozzászokhat ahhoz, hogy hetente többször is mozog, sportol, valamilyen kedvenc hobbijaként a testmozgást választja.

Fontos lépés volt az iskolai menzák után az étel- és italautomatákból is száműzni az egészségtelen termékeket. Nem lehet már sem a büfékben, sem az ital- és ételautomatákban azokat a termékeket árulni, amelyeket chipsadóval sújtunk, pontosan azért, hogy ne szokjanak hozzá a fiatalok az egészségtelen ételekhez az iskolai büfékben. A szemléletformálás OGYÉI-programjai is fontosak voltak, a Happy-Hét az ivóvízfogyasztással kapcsolatban, amely kiváltja sok esetben a cukrozott üdítőket, a „Startolj reggelivel!” program, a Merőkanál-program, amely szintén az iskolai menzákat teszi egészségesebbé a Mintamenza-programokkal együtt. Részeredményeket láthatunk is nemcsak abban, hogy csökkent a boltok polcain az egészségtelen és későbbi betegségek kockázatát is jobban magában hordozó élelmiszerek kínálata, hanem abban is, hogy Magyarországon 2010-hez képest 2016-ra megállt a gyermekkori túlsúly terjedése, a hétéves gyerekeket tekintve végre megállt az a folyamat, amely folyamatosan csak növelte azon gyermekek számát, akik felesleggel küzdenek.

Fontos a köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programban a tornaterem-építés, a tanuszoda-építés. Minden járásban uszodát is szeretnénk építeni. Ezekkel igyekszünk segíteni a már betegséggel küzdőket és segíteni azokat is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), akik még nem cukorbetegek, hogy ne is alakuljon ki náluk ez a betegség. Köszönöm szépen képviselő úr felszólalását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai