Készült: 2022.01.27.22:23:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap, 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:18

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban átalakul március 1-jétől a szociális támogatások rendszere, ugyanakkor az a veszély nem fenyeget, amelyet képviselő asszony itt felvetett. Egyrészt az önkormányzatok bizonyos segélyek esetében az eddigi önrésztől mentesülnek, hiszen a jövedelemkompenzáló támogatásokat automatikusan a járási kormányhivatal fogja mindenki számára folyósítani. Ez azt jelenti, hogy azt az önrészt, amit eddig mindig az önkormányzatnak hozzá kellett tenni, az állam átvállalja az önkormányzatoktól, nem kell kifizetni az önkormányzatnak, a központi költségvetésből kerülnek finanszírozásra. Ez tehát egy plusz, önkormányzatoknál maradt rész a támogatási kasszából.

Másrészről az önkormányzatok számára a szabad adókivetés lehetőségével iparűzési adóból vagy más módon plusz bevételi forrás lehetséges. Harmadrészt viszont jól látjuk, hogy vannak olyan önkormányzatok ‑ az önkormányzatok többsége ilyen ‑, amelyek adóerő-képessége nem akkora, hogy ilyesfajta forrásokat be tudnának vonni a helyi közteher-viselési rendszerbe. Éppen ezért az ő számukra egy külön alapot hoztunk létre azoknak az önkormányzatoknak, amelyek érezhetően ezt nem tudnák kigazdálkodni. Ez egy nem kis összeg, képviselő asszony: 30 milliárd 124 millió 300 ezer forint áll rendelkezésre az önkormányzatoknak, hogy akiknek kisebb a saját adóbevételük, ebből az alapból tudnak időarányosan, mindig havonta az egytizenkettedét a teljes évi összegnek megkapni, és ebből tudják kifizetni azokat a települési támogatásokat, amelyeket akár lakásfenntartási célra is tudnak fordítani.

Az előző blokkban, a napirend előttieknél már mondtam, hogy több százezres nagyságrendű azoknak a száma, akik akár a lakbérelmaradással most már nincsenek havi gondban, vagy akár a lakásukat jobban ki tudják fűteni; 130 ezer és 250 ezer fő, akik így már kedvezőbb helyzetbe kerültek.

Akik pedig még ebből sem tudnák, azoknak a harmadik szint, a harmadik segítség az úgynevezett önhikirendszer, ahol plusz 5 milliárd forintos támogatásra pályázhatnak. Erről az NGM és a BM fog közösen dönteni, hogy ezeket megkaphatják. Tehát a saját adóbevétel, az önrészek kivezetése ezen a téren, a 30 milliárd plusz az 5 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy mindenkinek helyben, akinek tényleg szüksége van rá, tudjon települési támogatást adni. Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai