Készült: 2021.09.17.11:49:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.), 146. felszólalás
Felszólaló Törő Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Törvényalkotási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÖRŐ GÁBOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság 2018. december 6-án tartott ülésén megtárgyalta az energetikai tárgyú törvények, valamint egyes klímapolitikai és adózási tárgyú törvények módosításáról szóló T/3624. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a Házbizottság a házszabály 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta.Az önök előtt fekvő törvényjavaslat több lényeges módosítást tartalmaz az energetikával és a klímapolitikával kapcsolatban. A bányászat tekintetében a törvény javasolt módosítása a bányászati tevékenységgel kapcsolatos szabályozást finomítja. Egyes kérdésekben, például a fizetési kötelezettségek nemteljesítése esetén szigorítja a rendelkezéseket, más részkérdésekben, többek között a termálvízzel kinyert szénhidrogének kapcsán egyértelműsítő, illetve versenynövelő intézkedésekkel segíti az ágazati szereplők helyzetét.

A javaslat a távhőszolgáltatás, a villamosenergia-ellátás, illetve a földgázellátás terén számos, esetenként az egyes ellátási nemek szabályozásán párhuzamosan átvezetett módosítást tartalmaz. Mindhárom területen megvalósítaná egyes eljárásrendek, többek között a panaszeljárások vagy egyes cégjogi események eljárásrendjének egységessé tételét.

A társasági adóról és az osztalékról szóló 1996. évi LXXXI. törvény, valamint a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény módosítása a villamos energiáról szóló törvényben bevezetésre kerülő kiegyenlítő fizetések rendszeréhez kapcsolódó adózási tárgyú előírások megteremtését szolgálja, emellett kapcsolódik a földgáz téli rezsicsökkentésével összefüggő kifizetésekhez is.

Tisztelt Országgyűlés! A klímavédelem terén is számos előremutató javaslatot hoztunk a tisztelt Ház elé. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény módosításával nemcsak a hatósági ellenőrzési jogosítványok erősödnek meg, hanem a létesítményüzemeltetők, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye és annak kiotói jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvénnyel pedig a hazai kis- és középvállalkozások terhei, elsősorban bürokratikus terhei csökkennek.

Mindezekre tekintettel kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai